Decemberi csillaghullás: ne hagyd ki!
Szebb lehet, mint augusztusban
A Geminidák az egyik legaktívabb meteorraj, amit egy kis szerencsével te is megtekinthetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túl azon, hogy egy hullócsillag mindig szép és különleges látvány, ilyenkor úgy tartják, ha kívánsz valamit, az teljesülni fog. Nem érdemes tehát kihagyni egyetlen alkalmat sem, amikor előre tudhatod, hogy találkozni fogsz egy ilyen jelenséggel.

Egy évben kétszer is érkezik egy nagyobb meteorraj, először augusztusban, majd december környékén. Idén sincs ez másképp: a Geminidák már észlelhetőek.

Szebb lesz, mint augusztusban?

Az augusztusi csillaghullás mögött a Perseidák elnevezésű meteoráramlat áll, amelynek tevékenysége számunkra általában a hónap közepén a leglátványosabb. Ám van egy jelenség, ami még ennél is csodásabb, de a hideg időjárás miatt kevésbé ismert: decemberben a Geminidák vonulnak át az égen, amely az év legaktívabb meteorraja. 

Mivel sajnos csak a tiszta, fagyos téli éjszakákon látható tisztán a csillaghullás, ezért kevésbé elterjedt, mint a langyos augusztusi időjárásban megfigyelhető csoda.

Az észlelést tovább nehezíti, hogy hazánk felett felhős, borult az ég, a Hold erősen világít, és éjszakára még köd is várható, de azért megéri korán kelni és kitekinteni, hátha elkapsz egy hullócsillagot.

A legnagyobb esély erre szombat hajnalban lesz, napkelte előtt, ekkor akár 100-120 meteor is átvonul majd óránként. A jelenség egyébként már napokkal ezelőtt is látható volt, de az első időszakban csak egy-két hullócsillagot figyelhettek meg óránként a kíváncsiskodók.

Jövő hétig tart

A szombati erős csillaghullás után a raj aktivitása csökken, és néhány nap múlva már ismét csak egy-két meteor lesz észlelhető óránként, december 17. után pedig már felesleges kémlelni az eget. Addig azonban érdemes figyelni, mert a népi hiedelem szerint ahányszor meglátsz egy hullócsillagot, kívánhatsz egyet, és a vágyad teljesülni fog - ám arra vigyázznod kell, hogy senki ne tudja meg, mi az.

Más vélekedések szerint a csillaghullás nem jelent jót, mert ahányszor áthalad a fénycsóva az égen, annyiszor tér valaki örök nyugovóra. Megint mások úgy tartják, a hullócsillag azt jelenti, hogy egy szűz leány éppen elvesztette ártatlanságát.

Bármit is jelentsen a hullócsillag, az vitathatatlan, hogy gyönyörű látvány, és az augusztusi, valamint a decemberi időpontokat leszámítva az év nagy részében igen nagy szerencse kell hozzá, hogy megláss egyet az égre tekintve.

Ezt is szeretjük