Jön az évszázad üstököse: ilyet nem láthatsz mindennap!
Az ISON-üstökös ma kerül a legközelebb a Nap felszínéhez, te is láthatod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2013 és egyben az évszázad leglátványosabb égi tüneményének ígérkezik az ISON-üstökös, amelyet - ha az időjárás is úgy akarja - ma napközben láthatunk először az égbolton átvonulni.

A kép illusztráció

Mark Bailey, az észak-írországi Armagh obszervatórium igazgatója úgy nyilatkozott róla, hogy rendkívül ritka égi vendégről van szó, hiszen az ISON legutóbb tízmillió évvel ezelőtt járt a Nap közelében.

A C/2012 S1, azaz az ISON-üstökös

2012. szeptember 12-én két amatőr csillagász, Vitalij Nyevszkij és Artyom Novicsonok az oroszországi International Scientific Optical Network obszervatóriumban különös jelenségre lett figyelmes. A kutatópár egy rohamosan közeledő üstököst fedezett fel az űrben, melyet aztán szeptember 24-én a Minor Planet Center hivatalosan is elismert és bejelentett. A kométa a C/2012 S1 nevet kapta, ám a köztudatba tévesen, a felfedezési helyére utalóan ISON-üstökösként vonult be.

Az ISON nem egy újonnan keletkezett hullócsillag, a Naprendszer külső tartományában lévő üstököszónából, az úgynevezett Oort-felhőből érkezett, ám legutolsó látogatása a Naprendszerben - a csillagászok számításai alapján - körülbelül tízmillió évvel ezelőttre tehető.

Telihold-fényességű ragyogás

Az ISON a mai napon mintegy 1,2 millió kilométerre kerül a Nap felszínétől, azaz a fotoszférától, ami óriási veszélyt jelent az égitestre nézve, ugyanis a magja nem biztos, hogy kibírja a Nap közelségét, így az üstökös még felbukkanása előtt széthullhat és elporladhat.

Ha ez mégsem következik be, akkor telihold-fényességű látványra számíthatunk az égbolton a kora délutáni órákban, persze csak akkor, ha az ég nem lesz felhős és borús. A kométa megjelenése egyébként a maga nemében egyedülálló, az elmúlt száz év során csupán háromszor fordult elő, hogy egy üstököst a nappali égen szabad szemmel is látni lehetett.

Kiszámíthatatlan csillag

Az ISON sok fejtörést okozott a csillagászoknak, ugyanis egészen kiszámíthatatlanul viselkedett a kezdeti jövendölésekhez képest. A kutatók azt jósolták, hogy az égitest a Naphoz közeledve fokozatosan fényesedni kezd, majd amikor megkerüli a Napot és elhagyja a Naprendszert, újból elhalványodik. Ehhez képest két héttel ezelőtt a fényessége még mindig nem lépte át a nyolcas magnitúdót, azaz szabad szemmel egyáltalán nem volt észlelhető.

Környezetszennyezés ellen

Nemcsak az űr jelenségeit fontos szemmel tartani, hanem tekintettel kell lenni a Földre is.

Minden tudós arra gyanakodott, hogy ez azt jelenti, az égitest haldoklik, és szét fog hullani, de az ominózus eset után néhány nappal Amerika egyes vidékein már arról számoltak be, hogy néhány másodpercig távcső nélkül is látható volt. Azóta több megerősítés is érkezett, hogy az üstökössel minden rendben, de csak a mai napon fog kiderülni, hogy fénycsóvára vagy csillaghullásra számíthatunk-e.

Ezt is szeretjük