Borzalmas adatok jöttek a magyar gazdaságról - Sehol nem vagyunk
A GDP 1,5%-kal csökkent a harmadik negyedévben, ez jócskán elmarad az EU-átlagtól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország bruttó hazai terméke 2012 harmadik negyedévében 1,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján csütörtökön.

Londoni elemzők 1,1-1,3%-os GDP-visszaesését vártak a harmadik negyedévre éves összehasonlításban.

Az előző negyedévhez mérve 0,2%-kal csökkent a GDP a harmadik negyedévben. Ez a technikai recesszió folytatását jelenti, miután az első negyedévben 1,1%-os, a második negyedévben 0,4%-os volt a GDP visszaesése. Az év első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,3%-kal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - ezt a mutatót közli az Eurostat az EU 27 országában - a magyar GDP 1,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Alapvetően a mezőgazdaság teljesítménye húzta le a harmadik negyedévi GDP-t, az agrárágazat nélkül a visszaesés jóval kisebb lett volna - mondta Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője. Hozzátette: a nemzetgazdaság ágazatainak fele stagnált, az információ, a kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar teljesítménye viszont javult.

Az idei aszálykárok miatt a KSH módosította a második negyedéves GDP-mutatót, a korábbi 1,3%-os visszaesést 1,5%-ra változtatta éves összehasonlításban.

A naptárhatás kiszűrésével számított adat szerint 2012 harmadik negyedévében az előző év azon időszakához képest a GDP 1,4%-kal csökkent.

A múlt év harmadik negyedévében 1,4%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, 2011 első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,8%-kal bővült a bázishoz képest.

A becslés, amely a GDP termelési oldalát méri fel, korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - emlékeztetett a KSH. A harmadik negyedévi részletes adatokat december 7-én közli a KSH.

Eközben az EU-ban...

Az Európai Unió 27 tagállamának hazai összterméke 0,1%-kal nőtt, ezen belül az euróövezet 17 tagországában 0,1%-kal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - közölte csütörtökön első becslésében az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 0,6%-kal, az EU-ban pedig 0,4%-kal csökkent a GDP.

Az euróövezet GDP-je már két egymást követő negyedévben csökkent, ami azt jelenti, hogy az eurózóna, 2009 óta másodszor, technikai recesszióba került. Az övezet GDP-je a második negyedévben 0,2%-kal esett.

Az euróövezetben a múlt év harmadik negyedéhez képest a legnagyobb, 7,2%-os visszaesést Görögország szenvedte el, majd Portugália, - 3,4% -, Olaszország, - 2,4 -, Ciprus - 2,3 - és Spanyolország -1,6 - következik. Hollandiában 1,4%-kal, Finnországban 0,8%-kal, Belgiumban pedig 0,3%-kal maradt el a GDP az egy évvel korábbi értékétől.

A legnagyobb növekedést az előző negyedévvel összevetve 1,7-1,7%-kal Észtország és Lettország mutatta fel. A múlt év harmadik negyedéhez képest 5,3%-kal Lettországban nőtt a leggyorsabb ütemben a GDP, majd 3,4%-kal Észtország és 3,3%-kal Litvánia következik.

Ezt is szeretjük