Darwin pumát, a római császár struccok agyát kóstolta - 10 történelmi személy, akinek meglehetősen furcsa ízlése volt

A következő emberek a mekis sült krumpli és fagyi kombinációnál eggyel tovább gondoltak.

Furcsa étrend történelem
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha ételről van szó, ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek van pár furcsa étel, amire néhanapján rákíván.

Az ízlés rendkívül változó, míg egyesek képtelenek elhagyni a megszokott ízeket, mások örömüket lelik a minél egzotikusabb ételek kipróbálásában.

10 történelmi személy, akinek furcsa ízlése volt

Az étkezési szokásokat természetesen az is nagyban befolyásolja, hogy milyen háttérből jött az ember, és mit engedhet meg magának. A következő 10 híres történelmi személynek lehetősége adódott meglehetősen bizarr ételekkel kísérletezni, és ez meglehetősen rendhagyó étkezési szokásokat alakított ki náluk. Nézzük is a listát!

Charles Darwint lenyűgözte az őt körülvevő állatvilág, mindent tudni akart róluk. Az ízüket is beleértve. Darwin először a cambridge-i diákévei alatt kezdett el kísérletezni különböző állathúsokkal. Sólymokat, keselyűket, baglyokat ettek. Később más egzotikus élőlényekkel, például pumával, óriásteknősökkel és iguánákkal is kísérletezett.
Fotó: adoc-photos / Getty Images Hungary
William Buckland angol teológus, geológus mindent meg akart enni. Mármint szó szerint az volt az életcélja, hogy a bolygó összes állatából megegyen egyet-egyet. Buckland munkája miatt több egzotikus állatot is importálhatott az országba, sünök, párducok, krokodilok, struccok, disznódelfinek - mind eljutottak az ebédlőasztalára.
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary
John Montagu gróf imádta a szendvicseket, ami bár már előtte is létezett, neve valahogy mégis összeforrt ezzel a hétköznapi étellel. A legenda szerint Montagu megrögzött szerencsejátékos volt, aki nem akart felállni az asztaltól, ezért azt kérte, két szelet kenyér közé tegyenek neki valami egyszerű táplálékot.
Nicholas Wood egy átlagos 17. századi angol farmer volt. A férfi azonban rengeteget tudott enni, egy ebéd alatt hatvan tojás, több pite és egy hatalmas bárányhús után még mindig éhes volt. Egy idő után rájött, hogy ebből pénzt is csinálhat, ezért hatalmas étvágyát vásárokon, fesztiválokon mutatványosként kamatoztatta.
Apicius valamikor az 1. században élt Rómában, és meglehetősen extravagáns ízlése volt. Olyannyira, hogy még egy római szakácskönyvet is elneveztek róla. Az Apicius által ajánlott ínyenc ételek közé tartozott többek között a töltött egér, a medúzás omlett és a delfinhúsgombóc.
Van, akinek az italok terén van furcsa ízlése. Ilyen volt "Andre the giant" is, aki egy hatalmas termetű francia profi pankrátor volt. A férfi rengeteget tudott inni. Egy éjszaka alatt akár negyven vodka-tonikot is meg tudott inni, neki az "aperitif" hat üveg bor volt. Végül korlátolnia kellett az ivást, hogy fogyjon, ezért csak négy-öt üveget húzott le vacsora mellé. Andre egyik legnagyobb ivászata az volt, amikor hat óra alatt 119 sört ivott meg.
Egy másik híres francia, Michel Lotitó - vagy becenevén Mr. Mindent megeszik -, ahogy a neve is mutatja, nem volt válogatós. A férfi üveget, borotvapengét, ágyat, televíziót, számítógépet, kerékpárt és csillárt is megevett. Legnagyobb teljesítménye egy Cessna 150-es repülőgép volt.
Elagabalus római császárnak extravagáns ízlése volt - és ezt kis is tudta elégíteni. Az ifjú uralkodó élvezte az életet, a menüje valahogy így nézhetett ki: mákban és mézben sült pele, fahéjjal ízesített pávanyelv, flamingó- és struccagy, afrikai csigák és trójai módra főzött sárga malac, ami kolbásszal volt töltve.
A listából sokan nagy étkűek voltak, a 17. századi olasz katonáról, Francis Battaliáról ez azonban nem mondható el. A férfit kőfaló néven ismerték, és hamar népszerű lett. Mutatványaiban tányérokat, köveket, kavicsokat evett meg, majd megrázta testét, hogy a közönség hallhassa, ahogy azok zörögnek a gyomrában.
Tarrare francia showman 1772 körül született, és óriási étvágya már kis korában megmutatkozott. Szülei nem győzték etetni, így végül kirúgták otthonról. Ezt követően csatlakozott a francia hadsereghez, ahol a négyszeres fejadag sem volt elég a megelégedésére. Tarrare tizenöt embernek való ételt evett meg, végül már macskákkal, kutyákkal, kígyókkal, gyíkokkal etették őt.
Fotó: Flashpop / Getty Images Hungary

Hogy nézett ki valójában Nofertiti vagy Robespierre? - Kattints tovább!

Minél jobban szeretnénk visszatekinteni az időben, a történelem egyre ködösebbé válik, hiszen a régi korok technológiája nem tette lehetővé, hogy megörökítsék az akkori időket, valamint rengeteg emlék az évszázadok során megsemmisült, vagy a feledés homályába merült.

Hogy nézett ki valójában Nofertiti vagy Robespierre? Elképesztően élethűen alkották újra a történelem jelentős alakjait

Nézegess képeket!

Elolvasom

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük