Hogyan jelez előre a frontérzékeny szervezet? Sokan megmondják, ha szél lesz vagy hó

Hogy érezheti meg a szervezet az időjárás változását?

front-1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor fáj a korábban eltörött lába, hasogat a feje, vagy ingerlékenyebb, az ember gyakran a változó időjárásra fogja. De hogyan befolyásolhatja az időjárás a közérzetet? Miért van, hogy egyesek nem tapasztalnak semmit, mások pedig erősebben a többi frontérzékenynél? Láthatatlan erők működnek.

A frontérzékenység jó ideje foglalkoztatja a tudomány embereit. Tudjuk, nemcsak mendemondáról van szó, és nem is a régi népi orvoslás feltételezéséről.

Megfigyelések szerint a melegfront vérnyomásesést, pulzusemelkedést, migrénes panaszokat, rossz hangulatot eredményez, a hidegfront mellkasi fájdalmat, ízületi kellemetlenségeket, szívpanaszokat. Egyénenként változó lehet, kinél mi jelentkezik, és az is, milyen mértékben. A fő kérdések, hogy hogyan működik ez, miért reagálhat a változásra érzékenyen valaki, és mi segíthet enyhíteni a problémán.

Megvizsgálták, mit érez meg a frontérzékeny szervezet

A kilencvenes években végeztek egy vizsgálatot, aminél megpróbálták a külső körülményeket laboratóriumban előidézni. Négy résztvevőt kértek meg, hogy üljön be egy speciális kamrába, ahol az időjárás-változást modellezve növelték, illetve csökkentették a barometrikus nyomást.

A barometrikus nyomás a légköri nyomás vagy légnyomás, mely azt számszerűsíti, milyen erővel nehezedik ránk a levegő. A légnyomás, minél fentebb vagyunk, annál kisebb. Egy hegycsúcson állva alacsonyabb, mint a földön, mivel szó szerint kevesebb levegő súlya alatt állunk. A légnyomás az időjárás alakulásával is változik, eső előtt például visszaesik. Ez a nyomás hat ki a közérzetre, mint azt a szakértők igazolták.

Minden résztvevőnek, aki a speciális kamrába beült, volt korábban valamilyen törése. Azért rájuk esett a választás, mert a törések helyét rendszerint fájlalják a frontérzékenyek, amikor változik az idő. Négyből három résztvevő arról számolt be, hogy a csökkenő légköri nyomással a fájdalmuk nőtt.

Ha a négyfős teszt nem szolgáltatna elég bizonyítékot, 2007-ben hasonlót végeztek, immáron kétszáz fővel, és ugyanez derült ki: a változó légnyomás és hőmérséklet befolyással van a közérzetre, a korábbi törések helyén jelentkező fájdalomérzetre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért érzékeny az ember az időjárás-változásra?

A szervezet mindig alkalmazkodik az aktuális időjáráshoz, és a hormontermelést, az immunrendszert, a testhőmérsékletet és a vérnyomást az aktuális körülményhez igazítja. Az emberi szervezetnek 14 nap kellene ahhoz, hogy ezeknek az értékeknek a hangolásával egy szélsőséges mértékben más klímához hozzászokjon. Az időjárás-változás kezelése is ehhez hasonlít kicsiben. A szervezetnek ilyenkor is hangolnia kell önmagát, de a hirtelen időjárás-változást nem tudja megfelelő tempóban követni, és működését az adott helyzethez igazítani. Emiatt jelentkeznek a rossz közérzet és az egyéb panaszok, egyénenként más mértékben és módon.

Nehezítő tényezők a frontérzékenység kapcsán

Az, hogy a frontérzékenység egyre több embert érint, két okra vezethető vissza. Az, hogy a környezetünk szennyezettebbé vált, az egyik ok. A légszennyezettség, a kipufogógázok, a savas eső olyan külső hatások, melyek a frontérzékenység kialakulását elősegítik. Nem kizárólag okolhatók ugyanakkor, mivel a frontérzékenység írásos feljegyzések szerint már az ókorban is ismert probléma volt.

A másik, hogy az emberi szervezet egyre kevésbé edzett. Az emberek többsége nem mozog eleget, alig tartózkodik a friss levegőn. Az immunrendszer gyengesége mellé a szervezet általános gyengesége járul, ami így még nehezebben éli meg a hirtelen időjárás-változásokat, nehezebben hangolja át a kiegyenlítő-szabályozó mechanizmus az időjárásnak megfelelően önmagát. Érdemes ezért is hangsúlyt helyezni az egészséges életmódra, lemondani a káros szenvedélyekről, sportolni a levegőn, és tudatosan táplálkozni. Az erős szervezet a frontokkal szemben is könnyebben védekezik majd.

Megbilincselték és alámerült: hiába próbált, már nem tudott felszínre jönni a mutatványos

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük