Forraltbor-túra a város alatt!
Séta a titokzatos érseki pincerendszerben
Ha igazán hangulatos ünnepi programra vágysz, akkor irány Eger városa!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egykori egri érseki pincerendszer az ország hét építészeti csodájának egyike. Ezen a lenyűgöző helyszínen december 25. és január 2. között forralt bor túrát tartanak. A pincerendszer bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található: a Bazilika lépcsőjének jobb oldalán, a Szt. László szobor alatt.

Forralt bor túra a város alatt

Hazánk egyes tájegységein télvíz idején a forralt bort más - más módon készítették, mindenhol a jellegzetes bort, vagy fűszert használták. Szatmárban a bor alapja az alma volt, így a forralt bort is almaborból - csigerből - készítették. Az Alföldön erős paprikával bolondították meg a bort. Kóstold meg, milyen a Heves megyei!

Négy féle forralt bor az érseki pincerendszerben

A hagyományos pincelátogatást négy féle forralt bor kóstolása egészíti ki, melyet a "Város a város alatt" agyag bögréjéből kóstolgatják a látogatók. Túrákat minden egész órakor indítanak. A előre bejelentkezés ajánlott.

Város a Város Alatt

A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót tárolták.

Ez jó esztendőkben évente 11 - 12 millió bort jelentett. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Város a város alatt
Igazi látványosság


Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták, állagában megroggyant, életveszélyes lett. A 70-es évek végén vasbeton szerkezettel megerősítették, a menthetetlen és nagyon veszélyes szakaszokat betonnal betömedékelték. Hibát követtek el azonban, hogy nedvesség ellen nem szigetelték az alagutakat, ezáltal mind a mai napig a betonon átszivárog a talajvíz. De így a tufából kimosott mészkőből csodálatos cseppkőszerű mészképződmények alakultak ki a falakon.

Ma a turista Egerben a felszínen a barokk városban gyönyörködhet. A város 2007-ben az Európai Kulturális Főváros verseny révén ebben a pincerendszerben szerette volna bemutatni gazdag történelmi múltját. Bár nem Eger lett a Kulturális Főváros, a tervek azonban nem tűntek el és folynak ez előkészületek a kiállítás megépítésére. A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották.

Forralt bor túra a város alatt
Helyszín: Város a Város alatt - az Egykori Érseki Pincerendszer – Eszterházy tér
Időpont: 2011. december 25. - 2012. január 2.
Jegy: A borkóstolós pincelátogatás ára 1500 forint/fő, mely tartalmaz: 4x1 dl forralt bort, a "Város a város alatt" bögrét és másfél órás pincesétát.
További információk itt!

Képek: www.varosavarosalatt.hu.

Ezt is szeretjük