Bajban a forint, aggódhatnak a devizahitelesek - Mi a gond?
Leminősítés jöhet, az euró 308 forint fölé ment.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Csütörtök este óta zuhan a forint, pénteken 308 forint fölött jegyezték az eurót a piacon. A svájci frank árfolyama megközelítette a 252 forintot.

A magyar fizetőeszköz azóta gyengül, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország adósságbesorolásának kilátását, a döntés később leminősítéssel is járhat.

A cég azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége.

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek BB/B szintű besorolását.

Leminősítés jöhet

Közölte ugyanakkor: legalább egy a háromhoz annak az esélye, hogy a következő egy évben leminősíti a magyar adósosztályzatokat, ha a magyar gazdaság teljesítménye számottevően gyengül, ha a bankok gyorsuló ütemben csökkentik hitelkihelyezéseiket, vagy ha a hitelminősítő megítélése szerint érdemben gyengül Magyarország külső, illetve kormányzati pénzügyi helyzete.

Jelentős drágulással az idei eddigi csúcsértékére emelkedett pénteken a magyar CDS-árazás Londonban. A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 23%-os halmozott valószínűséggel árazza egy törlesztésleállási esemény öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

Ezt is szeretjük