Sokan nagyon fontos levelet kapnak a héten: ez a teendő
A NAV küldeményével akkor is érdemes foglalkozni, ha minden adat pontosan a helyén van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fontos levelet kap 375 ezer munkavállaló még ezen a héten az adóhatóságtól. Eláruljuk, hogy mi a teendő az adóbevallással kapcsolatos levéllel, mikor kell visszaküldeni, és meddig kell megőrizni. A bevallásukat maguk végzők számára is fontos információkat osztunk meg.

A javított adatlapot májusban vissza kell küldeni

Akik az egyszerűsített adóbevallást választották, azoknak április 30-ig kell megkapniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elszámolását postán. Ezt a fajta bevallást az adóhivatal adataira hivatkozva a Pénzcentrum.hu 375 ezer főre teszi.

A levélben - ami érkezhet elektronikusan is, az ügyfélkapun keresztül - a keresetre vonatkozó adatok lesznek feltüntetve. Az egyetlen teendő, hogy ellenőrizni kell, vajon megfelelnek-e a valóságnak ezek. Amennyiben nincs hiba, úgy több teendő sincs, nem kell választ küldeni a NAV-nak, csak 2020-ig meg kell őrizni a kapott elszámolást.

Aki mégis valótlan adatokat talál, és módosítani kívánja a dokumentumot, megteheti még május 20-ig. Eddig kell visszajuttatni a NAV-hoz a javított példányt.

Akik azt a lehetőséget választották, hogy a munkáltatójuk készítse el számukra a bevallást, azok is április 30-ig kapják majd meg az erről szóló igazolást. Ezt szintén ellenőrizni kell, hogy a munkáltató által kitöltött adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ha igen, úgy ez esetben sem kell tovább konzultálni a céggel. A munkáltató ezután június 10-ig köteles eljuttatni az adatokat a NAV-hoz.

Ha magad töltenéd ki a bevallást

Ha magad töltöd ki az adóbevallásod, úgy továbbra is május 20. éjfél a határidő. A borítéknak, amit a postán érdemes időben feladni - elektronikus úton ez nem lényeges annyira -, háromféle lapot kell tartalmaznia. Benne kell lennie az adóbevallásnak, az adónyilatkozatnak és az 1%-os felajánlásnak is.

Az 1%-os listát a NAV honlapján eléred, itt civil szervezetnek és egyháznak is adhatod az adód 1-1%-át. Amennyiben elektronikusan szeretnél bevallani, úgy egy programot kell letölteni, amit ezen az oldalon találsz meg. Az elektronikus kitöltéshez az adóhatóság videós magyarázattal nyújt segítséget, ha végképp elakadnál.

Ezt is szeretjük