Átalakul a bértámogatási rendszer: ezeket a dolgozókat érinti majd
Egyre nagyobb a kereslet a fogyatékos emberek munkája iránt.

bisztro
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több szakterületen is egyre nagyobb a kereslet a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek munkája iránt, akik minőségi szolgáltatásokkal, termékekkel mutatják meg képességeiket - erről a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt egy budapesti gasztronómiai konferencia sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly azt mondta, már a fogyatékos embereket foglalkoztató akkreditált cégek is azt jelzik, hogy mostanra a piac átalakult, és a munkaadók szinte már vadásznak a felkészült szakemberekre, köztük a vendéglátásban dolgozókra. A Konyhatitok konferencia - megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek foglalkoztatása a vendéglátásban című rendezvényen hét társadalmi vállalkozás mutatkozott be, illetve mutatta be termékeit.

Átalakul a bértámogatási rendszer

Az államtitkár a magyarországi para-gasztro mozgalmat méltatva azt mondta, a kormány partnere kíván lenni azoknak a munkaadóknak, akik ebben a területben fantáziát látnak, és elkötelezettek a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásában. Arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a jövőben fokozatosan átalakítják majd a bértámogatási rendszert, eszerint nagyobb hangsúlyt kaphat majd a tranzitálás, azaz a védett munkahelyeken dolgozók felkészítése a nyílt munkaerőpiacra.

Czibere Károly kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a foglalkoztatási rehabilitáció rendszerére 39 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre is, továbbá más közvetlen és közvetett támogatások mellett fejlesztő foglalkoztatásra további 5-6 milliárd forintot. Azt hangoztatta, hogy a fogyatékos emberekkel való szolidaritásnak, közösségvállalásnak a legfontosabb módja ma az, ha rájuk nyitjuk az ajtót, ha nem hagyjuk őket magukra a problémáikkal, hanem lehetőséget adunk arra, hogy megmutathassák, milyen értékteremtésre képesek.

A kormányzat felkarolja, támogatja és ösztönzi azokat a programokat és kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját szolgálják - mondta. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épületében tartott rendezvényen mutatkozott be a para-gasztro mozgalmat alapító hét szervezet, köztük az Ízlelő étterem, a Hatpöttyös konyha, a Nem Adom Fel Kávézó, a Kocka Csoki műhely, a Búzavirág alapítvány konyhája, a Batyu-Téka konyha és étterem, valamint a Baráthegyi sajtmanufaktúra és konyha.

A para-gasztro hálózatot Jakubinyi László gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szakember hívta életre azzal a céllal, hogy értékteremtő tevékenységet biztosító környezetet hozzon létre a sérült emberek számára. A szakember tájékoztatása szerint tavaly 69 millió állami támogatás mellé 133 millió forint bevételt termeltek a szervezetek. Jelezte: a bértámogatás nélkül nem tudnának annyi embert foglalkoztatni, de az életképességüket a kétszeresen megtermelt bevétel mutatja. 

Ezt is szeretjük