Ha ezt magadra ragasztod, nem leszel terhes! Itt a világ legegyszerűbb fogamzásgátlója
De vajon tényleg működik?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki igyekszik a lehető legkényelmesebben megoldani a fogamzásgátlást, és manapság ehhez már rengeteg lehetőség közül lehet választani.

Ilyen például a fogamzásgátló tapasz, amely még kevéssé ismert, de egyre elterjedtebb. Vajon érdemes kipróbálni, vagy jobb, ha más módszernél maradsz?

Így működik

Már nálunk is egyre ismertebb a fogamzásgátló tapasz, melynek ára körülbelül 10 ezer forint. A hormontartalmú készítményt olyan helyre, például fenékre, hasra, felkarra vagy a hát felső részére kell ragasztani, ahol nem szűk a ruha, és nem dörzsölődik le - mellre tenni viszont tilos.

A felhelyezésnek a menstruáció első 24 órájában meg kell történnie, majd minden héten ezen a napon kell cserélni, ha tehát hétfőn raktad fel, a következő hétfőn kell helyette újat ragasztani, lehetőleg más helyre, mint az előzőt. A menstruációt megelőző egy hétben már nem szabad viselni a tapaszt, a folyamatot pedig a ciklus első napján kell újrakezdeni.

A tapasz ugyanazon az elven működik, mint a fogamzásgátló tabletta: rajta keresztül folyamatosan kis mennyiségű ösztrogén és progesztin jut a szervezetbe, ezzel megakadályozva a peteérést.

Előnyök

A fogamzásgátló tapasz hosszú távú védelmet nyújt, és nem áll fenn a veszély, hogy elfelejted bevenni - a heti egy cserenapot könnyebb észben tartani, mint a mindennapos gyógyszerbevételt. Hatékonysága a vizsgálatok szerint körülbelül megegyezik a fogamzásgátló tablettáéval, és mivel csak receptre kapható, az orvos meg tudja állapítani, hogy ideális-e számodra ez a módszer.

Hátrányok

Persze - mint mindennek - a tapasznak is vannak hátrányai. Hatásfoka mellett a mellékhatásai is megegyeznek a tabletta mellékhatásaival, hiszen ugyanúgy a hormonokra hat. Dohányzás és túlsúly esetén kockázatos a használata, és mivel a készítmény még viszonylag új, néhány éves találmány, okozhat olyan nem kívánt tüneteket is, amelyekről még az orvosok sem tudnak.

Ezt is szeretjük