Normális, ha egyáltalán nem akarsz lefeküdni senkivel?

Íme, a válasz!

Vajon problémát jelent, ha úgy érzed, egyáltalán nincs szükséged a testi kapcsolatra?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A felnőtté váláshoz hozzátartozik a nemi fejlődés is, a hormonok munkálatai már a kamaszkor elején érezhetővé válnak, amikor az ember elkezd érdeklődni a másik nem iránt.

Ez mindenkinél más ütemben zajlik, van, akinél hamarabb, van, akinél később jelentkezik a változás. De vajon mi a helyzet, ha úgy érzed, nálad ez kimaradt, és egyáltalán nincs szükséged a szexre?

Érezhető a különbség

Nem biztos, hogy a nemi érés és a lelki fejlődés azonos ütemben zajlik, könnyen lehet, hogy úgy gondolod, érzelmileg még nem készültél fel a testi kapcsolatra, amikor fizikailag már érett lennél rá. Olyan is előfordulhat azonban, hogy sem testileg, sem lelkileg nem kívánod a szexet, ám ilyenkor egyértelműen érezhető, hogy ez nem azért van, mert még nem vagy rá kész.

Ilyenkor felmerül az aszexualitás lehetősége: ez azt jelenti, hogy bár ugyanúgy igényled a társas kapcsolatokat, és ugyanolyan örömödet leled egy párkapcsolatban is, mint mások, egyszerűen csak nem hoz lázba a dolog szexuális oldala.

Az aszexualitás jelentése a nemi érdeklődés teljes hiánya, melynek jelenléte a tizenéves kor közepére már sejthető, a húszas évek elérésére pedig akár teljes bizonyossággal is megállapítható.

Mi az oka?

Ha valaki aszexuális, még nem jelenti azt, hogy soha életében nem is feküdt le senkivel - épp ellenkezőleg, sokszor úgy derül ki a probléma, hogy az együttlét nem okoz számára örömet, és többé nem is akarja majd. Sőt, gyakran pont egy rossz szexuális tapasztalat váltja ki a problémát.

Ezen kívül több kiváltó ok is lehet, a legjellemzőbbek közé tartoznak még a nevelési hatások és a feldolgozatlan gyermekkori traumák. Az aszexuális emberek általában nem érzik szükségét a változásnak, remekül megvannak jelenlegi állapotukban, ám mégis jó, ha szakemberhez fordulnak.

A megoldás

Ha úgy érzed, téged is érint a probléma, nemcsak azért érdemes pszichológushoz fordulni, hogy rendbe jöjjön a szexuális életed, de mindenképpen hasznos volna a dolog mögött álló kiváltó okot is orvosolni, mert az életed más területeire is hatással lehet, akár úgy is, hogy nem is tudsz róla.

Ezt is szeretjük