Az állat, aminek a szemében is fogak vannak: a cetcápák szemhéjak híján így védekeznek a sérülések ellen

A hatalmas méretű élő cápafaj egyedei akár ötven évig is élhetnek.

GettyImages-162712725

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Középiskolai biológiai órákról ismerős lehet az információ, hogy a különböző cápafajok bőrét dermális fogak borítják, amik a halak pikkelyeihez hasonlóan egész testüket lefedik.

Feladatuk, hogy mozgás közben csökkentsék az állatok testét övező turbulenciát és az őket érő ellenállást, segítsék a gyorsabb haladást. Védelmi funkciót is betöltenek, általuk az állat kevésbé sérül meg, ha más ragadozók megtámadják.

Fogak a szemben

A cetcápáknál egészen extrém formában jelennek a fogak, a szemeiken is megtalálhatóak. Mivel szemhéjaik nincsenek, így valószínűleg a pupilláikban elhelyezkedő fogak is védekezésre szolgálnak. A japán Okinawa Churashima Alapítvány Kutatóközpontjának tengerbiológusa, Taketeru Tomita által vezetett csapat több partra mosott élő és halott cápa szemét vizsgálta meg. Megállapították, hogy egy cetcápa szemgolyójában több mint 3000 fogszerű képződmény is lehet, amelyek az írisz körül csoportosulnak. Ezek persze egészen aprók.

A kis szemméretből és más ragadozók vizsgálataiból a tudósok eddig arra következtettek, hogy a nagyragadozók inkább szaglásukra hagyatkoznak navigálás közben, de ez a hiedelem megdőlni látszik. A tény, hogy a cetcápák képesek részlegesen visszahúzni szemeiket a koponyájukba, a fogak meglétével egyetemben arra utal, hogy a szemek védelme fontosabb lehet ennek a cápafajnak, mint azt eddig sejtették.

6 közkedvelt tengerpart, ahol cápa is felbukkanhat

Nem árt tudni, melyek azok a fürdésre kijelölt tengerpartok, ahol már történt cápatámadás. Ha idén külföldre készülsz, mutatjuk, hova nem ajánlatos menni, ha nem szeretnél cápákkal találkozni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük