Szomorú: alig van olyan tengerpart a Földön, ahová még nem tette be a lábát az ember
A tengerparti régióknak már csak alig több mint 15 százaléka érintetlen.

tengerpart
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ tengerparti ökoszisztémáinak már csak 15,5 százaléka maradt érintetlen egy új kutatás szerint. A Queenslandi Egyetem tudósai vezette kutatásban műholdas adatok alapján állapították meg, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben károsította a világ parti régióit - számolt be róla a The Guardian.

Azt találták, hogy 2013-ig - a legfrissebb adatok ebből az évből származtak - kevés olyan part maradt, ahová a halászat és a bányászat nem ért el, még a civilizációtól olyan távol eső helyeken is, mint a nyugat-ausztráliai Kimberley.

A Conservation Biology című szaklapban közölt tanulmány olyan korábbi munkákra támaszkodott, melyek az emberi tevékenység hatásait a szárazföldi és tengeri ökoszisztémákban vizsgálták meg. A halászattól, mezőgazdaságtól, településektől, bányászattól és utaktól még érintetlen kis területek nagyrészt Kanadában találhatók, ezt követi Oroszország, Grönland, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szigeteken élő nemzetek esetében nagyon kevés érintetlen területet, ellenben nagy fokú károsodást találtak. A tengeri füveket, szavannákat és korallzátonyokat tartalmazó parti területeket éri a legjelentősebben az emberi tevékenység. Brooke Williams, a Queenslandi Egyetem biológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy mivel a világ lakosságának nagy része parti területeken él, az ottani ökoszisztémákra nehezedő nyomás sokféle lehet, és mind a szárazföldet, mind a tengert érinti.

Fotók: Getty Images

Állatok, amik nélkül felborulna a természet körforgása

Nem csak a méhek fontosak! Bizonyos állatok nélkül nem létezne az emberiség, kulcsfontosságú szerepük van a Földön.

Ezt is szeretjük