3 gyakori elváltozás a fogakon, amitől mindenki megijed, pedig nem veszélyes
Ezekkel nem kell rögtön a fogorvoshoz rohanni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogmosás és a félévenkénti fogászati kontroll, hiszen így megőrizheted fogaid épségét.

Ám túlaggódni sem érdemes ezt a dolgot: az alábbi három gyakori jelenség elsőre ijesztő lehet, de megnyugtatunk, mert nem veszélyesek.

Repedések a fogzománcon

Gyakran észlelhetőek vékony, függőleges repedések a fogzománcon, amelyek legtöbbször a metszőfogakon jelennek meg, és sokan megijednek tőlük. Pedig ez természetes jelenség, amely mellett ha nem tapasztalsz fokozott fogérzékenységet vagy fogszuvasodást, nem kell fogorvoshoz fordulnod.

A fogzománc ugyanis úgy viselkedik, mint az üveg: ha egymás után hirtelen éri meleg és hideg, a hőtágulás miatt a merev anyag megreped, és létrejön a csík a fog felszínén.

Ez előfordulhat fogmosás közben, ha forró, majd hideg vízzel öblíted a szádat, de étkezés közben is, ha a meleg ételre valamilyen hűvös italt iszol. Ha nagyon zavar a dolog, konzultálj a fogorvossal, hogy milyen módszerrel lehetne helyreállítani a zománcot, bár ennek leginkább csak esztétikai szempontból van jelentősége - ám a legtöbb esetben a kis repedés csak közelről látható, ezért nem biztos, hogy különösebben foglalkoznod kell vele. Használj fogzománc-erősítő fogkrémet!

Barna csíkok a fog tetején

A sötétbarna vagy fekete, vékony csíkok és foltok jellemzően a rágófogak felső, vízszintes részén jelennek meg, ám tévhit, hogy ezek a fog kilyukadásának előjelei. A jelenséget mindössze a rágófogak természetesen jelen lévő barázdáinak elszíneződése okozza, kialakulásának esélyét növeli a dohányzás vagy a színező ételek, italok gyakori fogyasztása.

Ha a fogad nem érzékeny, illetve nem fáj, nincs ok az aggodalomra, az ilyen elváltozás az emberek nagy részét érinti. Ha viszont érezhető tünetek is jelentkeznek, vagy azt tapasztalod, hogy a barázdák elmélyültek, látogass el a fogorvoshoz, aki kitisztítja és lezárja a mélyedést, valamint ellenőrzi, hogy nem szuvas-e a fog.

Lepattant metszőfog

Ha észrevetted, hogy lepattant egy kis darab a metszőfogadból, mert élesebb ott a fog, esetleg össze is rágtad a letört részt, az nem igényel azonnali fogorvosi ellátást, mert egy idő után magától regenerálódik a fog. Ilyesmi könnyen előfordulhat egy rosszabb harapás esetén, de ha nem jár más tünetekkel, például fájdalommal vagy vérzéssel, és nem rendszeresen fordul elő, nincs baj.

Ezt is szeretjük