Így kérj fizetésemelést!

5 tipp, kifejezetten nőknek

A nők nem elég határozottak, ha pénzről van szó, ráadásul jó néhány bakit is elkövetnek, így pedig nehéz fizetésemelést kérni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha rendszeresen túlórázol, ráadásul úgy, hogy azt el is várják tőled, egyre nagyobb felelősséggel járó feladatokkal bíznak meg, sőt, időközben még asszisztensed is lett, vagy az alkalmazottaid száma nőtt, ideje elgondolkodnod a fizetésemelés kérdésén.

16 agypörgető táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bár manapság, a sorozatos elbocsátások időszakában nem könnyű kiharcolni a jövedelem növelését, semmi sem lehetetlen. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, nagy esélyed lehet arra, hogy a főnököd a végén igent mondjon.

A fizetésemelés ne legyen a kávészünet témája!

Ha elhatároztad, hogy előállsz a fizetésemelés kérdésével, az egyik legfontosabb dolog, hogy tartsd titokban a terved. Ezt ne beszéld meg mindenáron a kolléganőiddel - bármennyire is jóban vagytok, ez nem tartozik rájuk. Ráadásul sosem tudhatod, ki mennyire pletykás, az pedig egyáltalán nem szerencsés, ha a dolog idő előtt a felettesed fülébe jut. Kíméld meg magad az irodai belpolitika árnyoldalaitól, és a főnököd legyen az első, akivel erről beszélsz!

Legyél határozott, és ne félj megtenni ezt a lépést a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére sem. Vesztenivalód nincs, ráadásul az sem valószínű, hogy ezzel a kéréssel veszélybe sodornád az állásod - sőt, akár imponálhat is a főnöködnek, hogy bátran kiállsz az érdekeidért.

Térképezd fel a terepet!

A siker érdekében fontos, hogy tisztában legyél saját munkaerő-piaci értékeddel. Járj utána, hogy az azonos munkakörben lévő, hasonló felkészültségű és szakmai tapasztalattal rendelkező dolgozók milyen bérezésben részesülnek - ha lehetséges, elsősorban a férfiak fizetése kapcsán érdeklődj, még ma is gyakori ugyanis, hogy a férfiak azonos pozícióban többet keresnek, mint a nők.

A munkahelyed jelenlegi anyagi helyzetét sem árt figyelembe venned, és az alapján megfontolnod, hogy mekkora emelést is tartasz elfogadhatónak. Azt is gondold végig, hogy valóban mindent megtettél-e annak érdekében, hogy béremelésben részesülj.

A rád bízott feladatokat időben, pontosan, illetve olyan minőségben végezted el, ahogy azt megkívánták tőled? Nem sokasodnak a késéseidet igazoló fekete pontok a főnöki lajstromon? Jókedvvel, energikusan tetted a dolgod, beilleszkedve a csapatba, ahová felvettek? Ha a kérdések alapján úgy véled, megérdemled az emelést, ne hezitálj.

A határozott fellépés fél siker!

Ha elhatároztad, hogy fizetésemelést kérsz, azt is gondold alaposan végig, hogy mekkora emelésre vágysz. Készülj fel arra is, hogy szükség esetén meg tudd indokolni az összeget.
Aznap, amikor előállsz a kéréseddel, ne öltözz kihívóan, nagyobb hatást érhetsz el, ha a szolid eleganciát követi az öltözéket és a sminked. Nem szabad a szexuális vonzerőt befolyásolásra használni. A főnököddel együttműködően tárgyalj, de azért legyél határozott.

Érezze, hogy céltudatos vagy, és alaposan végiggondoltad a dolgot: sorakoztasd fel az érveket, melyek a fizetésemelés mellett szólnak, és ne feledkezz meg említést tenni az addigi sikereidről.

Jó, ha tudod!
Jó pont, ha korábban rendszeresen plusz munkát vállaltál, készségesen, figyelmesen és előzékenyen viszonyulsz a munkatársaidhoz, és mindig kéznél vagy, ha a főnöködnek segítségre van szüksége.

Ne hízelegj, és ne dicsérj!

Biztos lehetsz benne, hogy a főnököd hamar átlát a szitán, így semmiképp se kezdj hízelegni a munkaadódnak, hiszen ezzel nem érsz el semmit. Azt azonban elmondhatod, hogy mennyire elégedett vagy a vállalattal, a hangulattal, a szervezettséggel, a vezetők humánus lépéseivel.
Beszélj a cégnél elképzelt hosszú távú terveidről, főleg azokról, melyek a munkahelyed hasznára válhatnak.

A jó időzítés kulcsfontosságú

Nagyobb eséllyel kapod meg a vágyott béremelést, ha kivárod a legmegfelelőbb időpontot.

Szerencsés időzítés lehet, ha a cég éppen valami nagyobb szakmai sikeren van túl, ha sikerült egy új üzletet tető alá hozni, vagy végre pontot tehettetek egy elhúzódó, nehézkes projekt végére.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Természetesen ilyenkor se ronts ajtóstól a házba: adj időd az ünnepnek, de ne engedd, hogy az emelkedett hangulat teljesen elüljön.
Fontos az is, hogy a főnököd is jó hangulatban legyen, a jó kedélyű, kiegyensúlyozott emberek jóval adakozóbbak.

Ezt is szeretjük