Napvilágra került a NASA titkos története! Eddig senki nem tudta, hogy ez a 3 nő megváltoztatta világot
Filmre vitték: itt a magyar előzetes!

nagykep?cikkid=168309&kep=df-03283 r3-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerika nem volt mindig a korlátlan lehetőségek hazája: gondolj csak az '50-es, '60-as évekre, amikor a bőrszín hatalmas hátrányokhoz juttatta az embereket - főleg a nőket.

Sok, igaz történeten alapuló könyv és film született erről az időszakról, most azonban egy eddig eltitkolt történet kerül mozivászonra.

Amikor a nők mentik meg Amerika hátsóját

A számolás joga három fekete nőről szól, akik a NASA Apollo programját - és ezzel együtt Amerika presztízsét - mentették meg, mégsem ismeri őket senki. A 20. század közepén sok embernek még arról sem volt tudomása, hogy a NASA-nál nők is dolgoznak - nemhogy fekete nők.

Oroszország 1958-ban fellőtte az első Szputnyikot, a NASA pedig egy megoldhatatlannak tűnő problémával szembesült. Így került be Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson a NASA leghíresebb programjába, akiknek számtalan hátráltatással kellett megküzdeniük. A számolás joga egyszerre felkavaró és drámai, mégis isteni humorral hintették meg, amit a retró képi világ csak még tovább fokoz.

Furcsa belegondolni, hogy ha a NASA vezetői engedik, hogy elvakítsa őket a szexizmus vagy a rasszizmus, mennyi minden alakult volna másképp: az Apollo űrhajót talán ki sem lövik, az egyenjogúság Amerikában pedig nem ott tartana, ahol most - és mindez három fekete nőnek köszönhető, akik tudták, hogy a feketék jövője is rajtuk múlik.

Szinte biztos az Oscar-jelölés

Azt, hogy egy hihetetlenül lenyűgöző történetről van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint az Oscar-díjas producer, Donna Gigliotti szavai:

- Sokfajta anyag megfordult már a kezem alatt, de ehhez fogható még soha. A történelem egy olyan titkos szeletéről szólt, amit mindenkinek ismernie kell.

A film zeneszerzője az Oscar-díjas Hans Zimmer és Pharrell Williams, aki bármit megadott volna, hogy részese lehessen ennek a produkciónak:

- Felhívott azzal, hogy bármilyen minőségben, de be akar szállni. Kiderült, hogy bolondul az űrkutatásért, és a történet helyszínétől 15 kilométerre nőtt fel. Nem akarta elhinni, hogy egy ilyen elképesztő sztori ilyen sokáig rejtve maradhatott a nyilvánosság előtt - mondta Gigliotti.

A zseniális női trió vezéralakját Taraji P. Henson alakítja, akit a Benjamin Button különös életért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjra jelöltek. Társa Octavia Spencer, aki A segítség mellékszerepéért Oscar-díjat kapott, és Janelle Monáe, akit énekesnőként hatszor jelöltek Grammy-díjra. A számolás jogában fontos szerepet kapott az Oscar-díjas Kevin Costner és a többszörös Golden Globe-jelölt, Kirsten Dunst is, aki most a megszokottaktól egy merőben eltérő szerepben látható.

A számolás joga január 19-től látható a mozikban!
nagykep?cikkid=168311&kep=szamolas_joga_kepgal3.jpg
Ezt is szeretjük