Nem jut eszedbe egy film címe? A Google helyett itt keresd, hogy meg is találd
Láttál egy szuper filmet, csak a címe nem ugrik be? Eláruljuk, hogyan találhatod meg egyszerűen.

internet keresés (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Tudod, van az a film, mi is a címe? - hány beszélgetés kezdődik így! Az eleinte szórakoztató találgatás pedig egy idő után kifejezetten idegesítővé válik, amikor hosszas fejtörés után sem jut eszedbe más, csak a főszereplő és a történet vezérfonala. 

A probléma megoldására legtöbben a Google-t szokták használni, ahol a főszereplőre keresve, az adott személy szerepeit listázva ideális esetben rá lehet bukkanni a keresett filmre. De van ennél gyorsabb és egyszerűbb megoldás is, amihez a színész neve sem szükséges.

Film megkeresése

A What is my movie? egy hiánypótló weboldal, ami a finn Oulu Egyetem projektje. A 2015-ben Helsinkiben debütált honlap lényege, hogy egy szereplő, rendező vagy bármilyen más konkrétum, téma vagy műfaj megadásával a rendszer kiválasztja a lehetséges opciókat. Az adatbázisban több mint 40 ezer film címe található, és a könyvtárat folyamatosan bővítik. A kiterjedt kutatási háttér alapja az automatikus tartalomfelismerő és videóelemző szolgáltatás.

laptop nő boldog

Az átfogó keresésnek köszönhető, hogy kereshetővé válik az adott film azon részletek alapján, melyek nem szerepelnek a címben: a program az audiovizuális háttértartalmakból kézzel foghatót csinál. A felület használatához szükség van minimális angoltudásra, azonban a szükséges információk lefordításához egy egyszerű online fordító is elegendő. 

Ki kell tapasztalni, milyen kombinációkban a leghatékonyabb a keresés, a találatok sorrendje mindenképp a keresőszavaktól függően rendeződik. Azaz, ha nem a keresett film az első, hanem egy ismeretlen, nem a rendszer hibája, hanem valószínűleg jobban illik rá a leírás. A Holiday című film például nem volt a listán a Cameron Diaz winter love, vagyis Cameron Diaz tél szerelem keresőszavakra, viszont a wintert christmas-re, azaz karácsonyra cserélve máris az első oldalra listázódott a klasszikus romantikus film. Érdemes tehát körültekintően átgondolni a keresőszavakat, és többféle kombinációval is próbálkozni.

Az általános keresésen kívül választható opció a színész- vagy rendezőalapú találatrendezés is. Az oldal további előnye, hogy sokkal célirányosabban lehet vele keresni, mint a Google-ben, illetve szuper filmajánló is, ha tudod, milyen stílusú filmet néznél: csak üsd be a keresőszavakat, és válogathatsz is a listáról. 

Képek: Getty Images Hungary.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizuális effektek

Csoda, hogy tudnak őszinte félelmet vagy meglepődést színlelni a színészek, amikor esetenként egy zöld párnával kommunikálnak.

Ezt is szeretjük