Hoppá! A Jobbik 15%-ra a Fidesztől
Így olvadt el a kétharmad
A Szonda Ipsos szerint erősödik a Jobbik, egyre több embert nem érdekel a politika.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Jobbik utolérte az MSZP-t, a Fideszt a biztos pártválasztók 39%-a támogatja, erősödött a Demokratikus Koalíció, a pártoktól elfordulók aránya rendkívül magas - így foglalhatók össze azok az eredmények, melyek az Ipsos december első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt Fotó: MTI

A cég MTI-hez szerdán eljuttatott elemzése szerint csak kis változások történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában, de ebből kettő a korábbi időszak tendenciájába illeszkedett.

Jobbik, MSZP: 24%, Fidesz: 39%

Az egyik a Jobbik táborának folyamatos gyarapodása, mellyel mostanra az eddigi legjobb eredményt produkálták: a népesség egészén belül 10, a biztos pártválasztók körében 24%-on állnak.

Ezzel lényegében utolérték a szocialistákat - akiknek a választókorúak 11, az aktívak 24%-a adna voksot - állapítja meg az Ipsos.

A másik tendencia az Ipsos szerint a Fidesz támogatóinak csökkenése: a tavalyi választások óta ez a leggyengébb hónap a kormánypárt számára. A szavazásra jogosultak 18, a biztos pártválasztók 39%-a támogatja - írják.

LMP: 8%

Az Ipsos szerint az LMP tartja az utóbbi hónapok szintjét, a lakosság körében a 3%-ot, a biztos pártválasztók csoportján belül a 8%-ot. Az indulás pillanatához képest erősített a Demokratikus Koalíció, december első felében a választókorú lakosság 2%-a tartozik a híveik sorába, a biztos szavazók körében 3%-on áll.

54%-ot nem érdekli

Továbbra is magas a politikától elfordulók aránya, a felnőtt magyar népesség 54%-a sorolható ide - rögzíti az Ipsos. Az idei év legnagyobb figyelmet érdemlő, választási viselkedéssel kapcsolatos fejleménye az Ipsos szerint, hogy a politikát maguktól távolinak érző polgárok minden korábbinál jelentősebb arányban vannak jelen.

Megjegyzik: az eddigi választásokat követő másfél-két évben is emelkedett a pártoktól elfordulók aránya, a csúcsértékek azonban általában alatta maradtak a 45%-nak, most pedig ennél jóval magasabb, 55-56%-os az arányuk.    

Körükben a cég szerint a passzivitást, a pártok közötti hezitálást, valamint a rejtőzködést lehet regisztrálni. Az inaktív választópolgárok aránya 24%. A politika alatti létezés főképpen az alacsony státusú és idős emberek körében figyelhető meg erőteljesen. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya 22%, és leginkább a nőkre jellemző. A rejtőzködés jelenleg a választók 8%-ára jellemző, az átlagosnál is elterjedtebb a negyvenes, ötvenes korosztályban és a kvalifikáltabb rétegekben.

1,3 millió fővel csökkent a fideszesek száma

A Fidesznek 2011-ben 16%-kal - 1,3 millió fővel - csökkent a támogatottsága, de továbbra is vezeti a pártok népszerűségi rangsorát - olvasható az elemzésben, mely szerint arra, hogy egy kormánypárt a parlamenti választásokat követő egy-másfél évben ilyen mértékű veszteséget szenved el, már számos példa volt a rendszerváltás óta, az viszont egyedülálló, hogy a tábor megfogyatkozása ellenére a hatalmon lévő párt meg tudta tartani a pártrangsor listavezető pozícióját.

A Fideszt az idén elhagyó választók eleinte az alsó társadalmi rétegekből, később a középső státusúakból kerültek ki, az utóbbi hónapokban a visszaesés elérte a felső rétegeket is. További érdekesség - állapítja meg az Ipsos -, hogy Budapesten csak 4-5 százalékpontot veszített a kormánypárt egy év alatt, vidéken viszont több mint 20-at - e változások következtében a Fidesz ma már vidéken gyengébb, mint a fővárosban.

200 ezer főt vett el a Jobbik

A kormánypártban csalatkozó választók számára az ellenzék mostanáig nem nyújtott olyan alternatívát, mely odavitte volna az exfideszeseket - írják. Egyedül a Jobbik nyújtotta radikalizmus volt vonzerő nagyjából 150-200 ezer volt kormánypárti szavazónak a cég szerint. A kormányoldalról idepártolók közös jellemzői az egzisztenciális félelmek, a kilátástalanság érzése, a 2010 előtti és utáni kormányzás heves kritikája, így az MSZP-től és most már a Fidesztől való elzárkózás, továbbá a radikális önmeghatározás. - Egyértelműen a Jobbik a 2011-es esztendő nyertese, az év eleji 6-ról mostanáig 10%-ra bővült a tábora. Soha nem volt még ilyen sok támogatója a nemzeti radikális pártnak, jelenleg 800 ezren vannak - áll az elemzésben.

Ilyen a tipikus szocialista szavazó

A szocialisták táborának mérete 2011-ben nem változott, átlagos támogatottsága 12% volt, ettől legfeljebb egy százalékponttal tért el. Alapvetően a pártok versenyében elfoglalt helyezése sem módosult, novemberig egyedül volt a második legerősebb párt, most a Jobbikkal együtt. A tipikus szocialista szavazó is lényegében ugyanazon karakterjegyekkel rendelkezett mindvégig: ötven év feletti, azon belül is főképpen nyugdíjas, nagyvárosi választó.

A cég szerint az LMP-nek stabil tábora volt 2011-ben, a népesség 3-4%-ára számíthatott. Amíg az év első harmadában a támogatók nem igazán voltak aktívak - és ezért a biztos pártválasztók körében mért adat az 5%-os bejutási küszöb környékén volt -, később már nagyobb lendület jellemezte őket. Az erősödő választási kedv eredménye az utóbbi hónapokban a biztos szavazók körében több alkalommal regisztrált 7-8%-os támogatottság - tartalmazza az Ipsos 2011. december 5. és 12. között, 1500 fő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatása alapján készült dokumentum. 

Frissítés: a Nézőpont szerint megvan a kétharmad

Ha most vasárnap lennének a választások, az aktív szavazók 58 százaléka továbbra is kétharmados parlamenti többséget biztosítana a kormánynak, és 54 százalékuk szerint Orbán Viktor alkalmas állami vezetőnek - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Mint az MTI-hez szerdán eljuttatott, a Heti Válasz megbízásából végzett kutatásban megállapították, a Jobbik és az MSZP július óta küzdenek a legnagyobb ellenzéki párt pozíciójáért: jelenleg az aktív szavazók 17 százaléka tekinthető potenciális Jobbik-szavazónak, az MSZP-t 13 százalék, az LMP-t 7 százalék, a Demokratikus Koalíciót pedig 3 százalék támogatja. 

Ezt is szeretjük