"Hátbatámadás!" Így reagált Orbán az ellenzéki kritikákra
A miniszterelnök elmondta, Magyarország miért nem mondott rögtön igen az EU-paktumra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt szólalt fel a parlamentben. Beszédében főként az EU-megállapodásról és a jövő évi nehézségekről beszélt.

Orbán Viktor a Parlamentben hétfőn Fotó: MTI

Orbán Viktor elmondta, azért nem mondott rögtön igent az EU ajánlatára, mert a brüsszeli megállapodás érinti a nemzeti szuverenitást, hatásköröket von el a tagállami törvényhozásoktól, továbbá lehetőséget ad arra, hogy kívülről beleszóljanak az országok költségvetésébe, például a hiány megállapításával kapcsolatban.

Sarkozy francia elnök ellenben azt mondta, úgy látja, hogy a megállapodással a tagállamoknak nem kell lemondaniuk a gazdasági szuverenitásukról.

- Megerősítjük a szuverenitásunkat és a függetlenségünket azzal, hogy azt barátokkal, szövetségesekkel, partnerekkel gyakoroljuk - mutatott rá az elnök. Hozzátette, hogy egyetlen új döntési területet sem adnak át valamilyen nemzetek feletti hatóságnak.

Orbán Viktor elmondta, véleménye szerint az uniós csúcson azt akarták elérni, hogy az összegyűlt állam- és kormányfők rögtön csatlakozzanak a megállapodáshoz. Ám ezt a magyar alkotmányos felfogás nem engedte, mert nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben parlamenti vita és döntés szükséges ahhoz, hogy a nemzetközi színtéren nemzeti álláspontot lehessen képviselni.

A miniszterelnök közölte, az euróválság súlyosan nehezíti az ország céljainak megvalósítását, ám a célokon nem szabad változtatni, még akkor sem, ha "nagy szélviharban próbálunk eljutni a célunkhoz, ami azzal jár, hogy eszközeinket a viharhoz kell igazítani". Megerősítette: a cél az, hogy a válság után Magyarország legyen az unió egyik legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító állama.
  

Az MSZP a hibás

Szavai szerint a legnagyobb akadályt a múlt hibái jelentik, így például az az "irtózatos" államadósság, amelyet az előző kormányok halmoztak fel, továbbá az egekbe szökött munkanélküliség és a nemzetgazdaság általános gyengülése.

Orbán Viktor előrevetítette: a következő év, különösen annak első fele viharos lesz Európában, "és viharos lesz nekünk is".
 Csökkenteni kell a jövő évi növekedési előrejelzést - amit elsősorban a német gazdaság növekedési lehetőségeihez kell igazítani -, és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni a korábban kalkuláltnál - jelentette ki, utalva a 2012-es büdzsé várható átalakítására, úgy fogalmazva: az országvédelmi költségvetést újabb elemekkel kell kiegészíteni.
    

Nem tud jobb megoldást, mint az IMF

A kormányfő hozzátette, hogy eközben - ez euróválsággal szembeni védekezés részeként - pénzügyi védőhálót kell kifeszíteni, és erre ma "nem tud jobb megoldást ajánlani", mint új típusú biztonsági megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal.
    

Kitért arra is, hogy meg kell indítani az új növekedési akciótervet, amelynek összeállítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti, az akcióterv pedig a tervek szerint hamarosan a Ház elé kerül.

LMP: kár az EU-ra fogni

Schiffer András a kormányfő beszédére reagálva azt mondta, Magyarország szorult helyzetét kár az unióra fogni. Schiffer szerint azért van Magyarország bajban, mert a kormány és a Fidesz végighazudta az elmúlt másfél-két évet.

- Pontosan tudták, hogy amit mondanak, az nem igaz - tette hozzá
.

Schiffer úgy vélekedett, Orbán Viktornak le kellene váltani Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. Ha pedig ezt a miniszterelnök nem lépi meg, akkor "az egész csődtömeg" politikai felelősségét a kormányfőnek kell vállalni - folytatta Schiffer András, aki szerint megbukott az a gazdaságpolitika, amit tavaly júniusban elindítottak. A kérdés az, ezért ki viszi el a balhét - közölte.

Vona: népszavazás kéne

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy ha valóban érdemi vitát akarnak, egy lehetőség maradt, az, ha a magyar társadalomhoz fordulnak, és népszavazást írnak ki erről a kérdésről.

A párt álláspontja egyébként az, hogy Magyarország nem csatlakozhat a fiskális, költségvetési és a majdani politikai unióhoz.

MSZP: nem mi vagyunk a felelősek

Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő nem az ország szuverenitásának féltése miatt mondott nemet múlt héten az uniós kormányközi megállapodásra, hanem mert felmérte, hogy ha ehhez csatlakozik, akkor befellegzett a különutas gazdaságpolitikának és a gazdasági szabadságharcnak.
    

Mesterházy Attila elmondta, bár Orbán Viktor megpróbálta úgy beállítani, hogy mindenért az előző kormányok felelősek, valójában a kormányfő és a gazdasági miniszter "téves és dilettáns" gazdaságpolitikának az egyenes következménye a jelenlegi helyzet.     
  

Orbán válasza: hátbatámadás

Orbán Viktor viszonválaszában hátbatámadásként értékelte azokat az ellenzéki bírálatokat, amelyek az uniós kormányközi megállapodásra adott nemleges választ kifogásolták. 

A megállapodáshoz való csatlakozásról szólva azt mondta: a gyorsaságot értéknek tartja, de nem jó, ha az embert megfontolatlanságra ragadtatja. Hozzátette: amíg megfelelő írásos dokumentum nem áll rendelkezésre, amíg a legfontosabb kérdések nem ismertek, nem tudható, mihez csatlakoznánk. 
    

Azt is kijelentette, hogy bár kétségkívül nehézségekkel küzdenek az eurózóna tagállamai, "az apokaliptikus vízióktól tartózkodni kell". Hangsúlyozta, az eurózóna nem omlott össze, van jövője, az ország számára pedig rossz lenne a szétesése. Európa erejét ne becsüljük alá - mondta. 
    

A gazdasági miniszter személyéről szóló találgatásokkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ne reménykedjenek, a dolog úgy áll, hogy négy évre megkaptuk a fölhatalmazást, elindultunk egy világos stratégia mentén". Arra intette az ellenzéki képviselőket, hogy ne bocsátkozzanak személyi találgatásokba. 
    

- Magyarországnak stabil, hosszú távon tartós gazdasági alapokra van szüksége és arra, hogy ne lehessen négyévente felszedni annak alapjait - hangsúlyozta, vélhetően Schiffer András kritikájára reagálva.


Schiffer azt mondta, a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP kétharmados többségéé, hanem a népé, ha pedig a népé a szuverenitás, akkor a kétharmadnak nincs joga arra, hogy az emberek választási szabadságát elvegye azzal, hogy a stabilitási törvénybe bebetonozza az egykulcsos adórendszert. 

Ezt is szeretjük