Ez már nevetséges: mégsem csökkentenék a képviselők fizetését ebben a ciklusban
A következő választásokig húznák a bérrendezést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A következő általános országgyűlési választások nyomán létrejövő Országgyűlés megalakulásához kötné a képviselők javadalmazására vonatkozó új szabályok hatályba lépését a kereszténydemokrata Rubovszky György - írja az MTI. A fideszes Lázár János 2012. szeptember 1-jét javasolta az általa beterjesztett törvényjavaslat hatályba lépési dátumául.

Rubovszky György az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványában egyúttal azt is kezdeményezi, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok működési feltételeinek biztosítására és a volt képviselők juttatásaira vonatkozó szabályok még ebben a választási ciklusban, 2013. január 1-jén lépjenek hatályba.

Pár nappal korábban már egy fideszes képviselő, Szakács Imre is kezdeményezte az új javadalmazási rendszer bevezetésének elhalasztását. A politikus - aki az új javadalmazási szabályok előkészítésére létrehozott albizottság helyettes vezetője volt - a zökkenőmentes átállást elősegítendő 2013. január 1-jétől indítványozta alkalmazni az új rendelkezéseket.

Lázár János a képviselők fizetését egységesen bruttó 750 ezer forintban állapítaná meg, ezzel több száz millió forintot spórolna ebben a ciklusban. Az emelésnek látszó javaslat ugyanis valójában csökkentés, mivel a képviselők zöme jelenleg különböző címeken ennél magasabb összeget vesz fel. Bruttó 750 ezer forint fölötti fizetése a 384 képviselőből - ennyi van fent az Országgyűlés honlapján - 314 főnek van. Erről bővebben itt olvashatsz.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya kérdésünkre, hogy mit szól Lázár János ahhoz, hogy folyamatosan érkeznek azok a módosítók, melyek kitolnák a bérrendezést, arról tájékoztatott, a törvényjavaslat vitája csütörtökön lesz. Lázár János most nem tud rendelkezésünkre állni.

A frakcióvezető a Parlamentben elmondta, alapos számításokat próbáltak végezni, hogy vajon nő vagy csökken a képviselők bére, és ennek eredménye szerint átlagosan nem fog változni a javadalmazásuk. A frakcióvezető megjegyezte, a parlamenti képviselőktől meg sokszor azt hallja, hogy kevesebb lesz a fizetésük, vagyis a nyilvánosság és a képviselők véleménye köszönőviszonyban sincs egymással, ami szerinte éppen a javaslat "elvi helyességét mutatja". Mint mondta, a képviselőknek most 230 ezer forint körüli az alapbérük, de a különböző pótlékok miatt a 386 képviselő 386 féleképpen keres, 450 ezer forinttól 1 millió 200 ezer forintig.

Ebből áll a bér

A képviselők bére jelenleg a következőkből tevődik össze: alapdíj, választókerületi pótlék, lakhatási támogatás. A jövőben az alapdíj lenne 750 ezer forint, nem járna viszont választókerületi pótlék - ami többeknél több százezer forint.

A pótlékot benzinkártya váltaná fel, a 115 ezer forintos lakhatási támogatás helyett pedig a képviselőknek az Országgyűlés Hivatala legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres alapterületű budapesti lakóház vagy lakás használatát biztosíthatná - feltéve, hogy a politikusnak vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs ingatlana a fővárosban.

Ha a képviselő a lakást nem veszi igénybe, budapesti tartózkodásának idejére szállodai szoba biztosítását kérhetné.

Ezt is szeretjük