Súlyos jelenség veszélyezteti az országot: már vizsgálják, mit okozhat
A kutatás a fiatalok elvándorlását vizsgálja.

nagykep?cikkid=170578&kep=no-borond-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG, amelynek vezetését pályázaton a Központi Statisztikai Hivatal nyerte el - közölte a hivatal csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A 850 millió forintos összköltségű, az Európai Unió által finanszírozott projektben - YOUMIG - Improving Institutional Capacities And Fostering Cooperation To Tackle The Impacts Of Transnational Youth Migration - az egészségbiztosítási rendszer nyilvántartása alapján a legerőteljesebben érintett 15-34 év közötti fiatalok vándorlásának okait, valamint a migrációs, családalapítási és munkavállalási trendjeit tárják fel.

Munkaerőhiány és hazaküldött pénz

Dickmann Ádám, a YOUMIG projekt vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a projekt egyik célja az, hogy a kis és közepes városok képessé váljanak a vándorlás okozta kihívások kezelésére. A fiatalok kivándorlása ugyanis súlyos emberierőforrás-beli, elsősorban munkaerő-piaci hiányt okozhat, ugyanakkor a beáramló materiális transzferek, például a hazaküldött pénzek szempontjából is vizsgálandó jelenség.

A KSH a sajtótájékoztatóra kiadott közleményében ismertette: eddig a magyarok el- és visszavándorlásának mérésére a hazai regiszterek és külföldi tükörstatisztikák szolgáltak. A YOUMIG keretében ezúttal nemcsak a fiatalok migrációjával kapcsolatos statisztikai elemzéseket készítenek, a projekt kiterjed a részt vevő országok és intézmények eszköztárának és együttműködési csatornáinak fejlesztésére is.

A kutatás célja

A kutatás elsősorban a migrációs folyamatokban közvetlenül érintett települések élén álló helyi döntéshozók számára nyújt támogatást és hasznos információkat, hogy az eredmények tükrében javítsák a fiatalok ki-, be- és visszavándorlásával összefüggő igazgatási funkciókat, szolgáltatásokat. 

A két és fél éves projektben nyolc Duna-menti ország - Németország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Románia és Bulgária - 16 intézménye vesz részt, szakmai partnerek és partnerönkormányzatok is. A partnerségből adódó feladatokat Magyarországon Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata látja el. A projekt 2017 januárjában indult, 2019. június végéig tart, és nagyban épít egy korábbi, 2012-2014 közötti migrációs transznacionális együttműködési projekt eredményeire.

Ezt is szeretjük