Furcsa intézkedéseket hoz a lázadó pápa

Ilyenre még nem volt példa a történelemben

A múlt hónapban megválasztott Ferenc pápa sok meglepetést okoz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ferenc pápa még csak egy hónapja tölti be a tisztségét, de máris számos olyan váratlan és meglepő dolgot tett, amivel belopta magát az emberek szívébe.

Az egyházfő tömegeket mozgat meg, megtölti az olasz templomokat, és emberközeli mentalitása sokak számára szimpatikus.

A lázadó pápa

Több dologban is eltér elődjeitől a múlt hónapban megválasztott Ferenc pápa. Például ő az első pápa, aki nem Európában született.

Metróval közlekedett a munkahelyére, és beiktatását követően is azon az állásponton volt, hogy nem hajlandó viselni a feltűnő, piros pápai cipőt, marad az egyszerű fekete, fűzős fazonnál.

Az ilyen apróságok mellett az intézkedéseit tekintve is eltér az eddigi pápáktól, és egyedülálló nézőpontjával egyre több ember szimpátiáját nyeri el.

Kezdetnek bejelentette, hogy a Vatikánt is érintő gazdasági válságban úgy döntött, nem fizeti ki a pápaválasztáskor szokásos bónuszt a Vatikán dolgozóinak, hanem odaadja a szegényeknek.

Prémium helyett adomány a szegényeknek

Ferenc pápának több mint 4 millió eurót kellett volna kifizetnie a pápai állam dolgozóinak, akik a vatikáni hagyomány szerint az apostoli szék megüresedésekor és az új pápa megválasztásakor is prémiumot kapnak, egyebek között az ilyenkor végzett többletmunka miatt.

2005-ben, amikor II. János Pál halálakor megüresedett az apostoli szék, a csaknem négyezer vatikáni dolgozó fejenként 500 eurót kapott. Alig három héttel később, XVI. Benedek megválasztásakor fejenként további 1000 eurót kaptak. A prémium éppúgy érintette a vatikáni csendőrség tagjait, mint a Vatikáni Múzeum dolgozóit. 

Az újabb prémium eltörlése

Ferenc pápa eltörölte azt a pénzügyi juttatást, amelyet eddig azok a bíborosok kaptak, akik a vatikáni bankot felügyelik. A múlt heti bejelentést követően, miszerint a Vatikán nem fizeti ki az új pápaság kezdetén szokásos prémiumot alkalmazottainak, az ANSA olasz hírügynökség arról számolt be, hogy az az öt bíboros, aki a Vallási Művek Intézetét - IOR -, vagyis a vatikáni bank munkáját felügyeli, nem kapja meg a 25 ezer eurót, amelyet évente fizettek nekik rendszeres fizetésükön felül.

Az intézkedések a költségvetési megszorításnak tudhatók be, és az új pápa azon vágyának, hogy a Vatikán felelősségteljesebb magatartást tanúsítson a szegények iránt. A vatikáni bank ellenőrzés alatt állt az elmúlt években a nyilvántartásait és a pénzügyi tranzakcióit illetően. Miután pénzmosás gyanújába keveredett, az IOR új intézkedéseket léptetett életbe a szabálytalan átutalások megelőzése érdekében, és ez év végén egy új jelentést vár az európai banki ellenőröktől.

A nők szerepe a vallásban - a pápa szerint

Ferenc pápa szerint a nők, és nem a tanítványok voltak Krisztus feltámadásának első tanúi.

- Az Evangéliumban az akkori világban háttérbe szorult nőknek elsőrendű és alapvető szerepe van - hangoztatta Ferenc pápa a megválasztása óta tartott második általános audienciáján. - A nők az első számú tanúi annak, hogy Jézus él, és az örömhírt nem tartják meg maguknak, hanem azonnal közlik. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ez a nők missziója... Jézus él, feltámadt! - hangsúlyozta az egyházfő a nőknek a családban játszott hitvallási szerepét. Hasonlóképpen buzdította a pápa a fiatalokat is, akik szintén a hit tanúi a rossztól, háborúktól, bűntől megöregedett világban.

- Nagyobb bizalommal éljük meg a mindennapokat, bátorsággal és elkötelezettséggel - mondta a pápa, és arra szólította fel a keresztényeket, hogy hitüket boldogsággal éljék meg és bátran lépjenek ki a világba. - Máskülönben hitünk gyenge rózsavíz - fogalmazott.

Kép: johnib.wordpress.com.

Ezt is szeretjük