Egy lelet, mely átírhatja a történelmet: volt-e felesége Jézusnak?
Vajon elhangzott-e Jézus mondata, amely az apró papiruszdarabkán szerepel?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrégiben nyilvánosságra hoztak egy leletet, mely szerint Jézusnak felesége lehetett. A papiruszdarabkán található kopt nyelvű szöveget lefordították, és ezt a mondatot találták benne: Jézus azt mondta nekik: a feleségem.

Ebből következtethetnénk rá, hogy Jézus nős volt. Ez lenne az első írásos, antik bizonyíték Jézus házasságát illetően, és alapvető egyházi szokásokra is hatással lenne. De vajon eredeti a lelet?

A papiruszdarabka

Karen L. King, Harvard Divinity School professzora fedezte fel a IV. századból származó lelet kopt nyelvű szövegén a mondatot, ami megváltoztathatja a történelmet. Az apró papirusz egy névtelenségéhez ragaszkodó gyűjtő tulajdonában áll. Tudósok feltételezik, hogy a darabka egykor egy hosszabb írás része volt, csak egy előző tulajdonosa a nagyobb haszon reményében felszabdalhatta és részenként adhatta el. Egy kutatócsoport már megvizsgálta a leletet, és valószínűsítik, hogy nem hamisítvány, de még számos vizsgálaton kell átesnie, mielőtt bármit hivatalossá tennének.

Igazi vagy hamisítvány?

Karen L. King elismerte, hogy nincs információ a papirusztöredék felfedezésének körülményeiről, csak valószínűsíti, hogy a lelet egyiptomi eredetű. A professzor szerint az eredeti szöveg görög nyelvű volt, és talán egy ismeretlen evangélium része, melyet később fordítottak le kopt nyelvre.

A szakmabeliek meglehetősen szkeptikusak a fentieket illetően, egy brit szakértő pedig egyenesen kétségbe vonta a lelet eredetiségét. Szerinte a papirusz valóban antik, de a szöveget nemrégiben helyezhették el rajta, egy apokrif evangéliumból kimásolva. 

A tudós azzal érvelt, hogy a hetvenes években meghamisított papirusztöredék, mely szerint Jézus ruhátlan fiatalokkal töltötte az éjszakát, ugyanilyen technikával készült. Az ügy jelenlegi állása szerint a Harvard szakfolyóiratának szerkesztője bejelentette, hogy az iskola visszakozik, és Karen L. King tanulmánya nem jelenik meg a lapban, habár a professzor előzőleg ezt nyilatkozta.

Mi a helyzet Mária Magdolnával?

Bár hivatalos bizonyíték vagy akár utalás erre sincs, egy felmérés szerint az emberek egyötöde mégis úgy gondolja, hogy Jézus felesége Mária Magdolna volt. A lelet nyilvánosságra kerülése után érthető, hogy ez a találgatás is új erőre kapott, de a papiruszdarabka erről nem szolgált információval.

Kép: churchintoronto.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük