Ezért mondanak fel a magyar nők! Hamarosan te is ezt teszed?
Romlik a helyzet
Az emberek negyede munkahelyet váltott az elmúlt évben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden negyedik ember munkahelyet váltott az elmúlt évben a Randstad Awardhoz készült felmérés szerint.

Bár a legfőbb ok a felmondásra az alacsony fizetés, a nők körében az is gyakori, hogy a váltás révén a családdal töltött idő mennyiségét szeretnék növelni.

Munka és magánélet

A magyarok 23%-a váltott munkát az elmúlt egy évben, és további 22% tervezgeti, hogy a következő évben keres új állást - derült ki a Randstad Award alapját képező reprezentatív, független felmérésből, amelyben több mint hétezer potenciális munkavállalót kérdeztek meg.

- Ez azt jelenti, hogy a vállalatok az alkalmazottaik alig több mint felére számíthatnak hosszú távon - mondta Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketingmenedzsere.

A legnagyobb magyarországi munkaerő-közvetítő cég adatai szerint a legtöbben a jobb fizetés reményében váltanak. Az elmúlt egy évben új állást keresők körében a második leggyakoribb ok a fizetésen felüli juttatások, bónuszok elmaradása, ezt pedig a karrierlehetőségek hiánya követi.

Ugyanakkor a nők az átlagnál gyakrabban mondanak fel a család érdekeit szem előtt tartva. Az új állás keresését még csak fontolgató hölgyeknél 21% jelölte meg indokként a munka és magánélet egyensúlyának felborulását, a ténylegesen állást váltóknál viszont már 28%-ban volt ez a felmondás oka. A férfiak közül csak minden negyedik hagyja ott a munkahelyét a családra hivatkozva.

Rugalmas foglalkoztatás kell a nőknek

Amennyiben egy vállalat szeretné megtartani vagy magához vonzani a női munkaerőt, a Randstad Award alapját képező felmérés szerint szintén a munka és magánélet egyensúlyát támogató intézkedésekben érdemes gondolkodnia.

A kutatásból kiderül, hogy a nők 41%-a marad a munkahelyén, ha úgy érzi, a családjára is jut elég ideje. Az állások megpályázásakor is ez a harmadik legfontosabb szempont számukra a fizetés és a munka hosszú távú biztonsága mellett.

Szokody Ágnes elmondta, hogy a vállalatok sokféleképpen támogathatják dolgozóikat az egyensúly megteremtésében: bevezethetik a rugalmas beosztást egy bizonyos törzsidő mellett, engedélyezhetik az otthoni munkavégzést, de dönthetnek a részmunkaidő vagy a munkamegosztás mellett is.

A Randstad Award eredményei szerint egyébként a nők közül a legtöbben szolgáltató cégeknél dolgoznának szívesen, ezt követik az FMCG vállalatok.

- Míg az összesített eredmények szerint az autóipar a második legvonzóbb szektor Magyarországon, a nők toplistájáról ez hiányzik. A hölgyek a gyógyszeripart sorolták a harmadik helyre - talán épp azért, mert erről a szektorról gondolják úgy a legtöbben, hogy támogatja a munka és magánélet egyensúlyának megteremtését - magyarázta Szokody Ágnes.

Álláskeresés közösségi oldalakon?

A 23 országot és a világgazdaság háromnegyedét lefedő kutatásból más érdekességek is kiderültek - például az, hogy a magyarok világelsők a közösségi oldalak használatában, ha álláskeresésről van szó.

Míg globális összesítésben a munkavállalók 49%-a néz körül ilyen oldalakon is, amikor munkahelyet akar váltani, addig Magyarországon 75% tesz így. Az egyes platformokat tekintve a Facebook vezet: tízből nyolcan használják ezt azok közül, akik közösségi oldalon keresnek új munkát.

Ezt is szeretjük