Munkaerőpiac: íme, ezeken a helyeken nem jó nőnek lenni

Hol és hányan részesei a munkaerőpiacnak? Hol több a férfi, mint a nő? Nemzetközi felmérés.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Gallup 144 országra kiterjedő felmérése szerint minden negyedik országban szignifikáns a nők és a férfiak munkaerő-piaci részvétele közötti különbség. A kutatás szerint egyes országokban 20%-kal több férfi dolgozik, mint nő, ugyanakkor Magyarországon a nők munkaerő-piaci részvétele kissé magasabb a férfiakénál - derül ki az ELTE Társadalomtudományi Karának hírleveléből.

Ezt vizsgálták

A Gallup piackutató Employed at Capacity for an Employer indexe azokat a munkavállalókat vizsgálja, akik teljes állásban dolgoznak, illetve részmunkaidőben dolgoznak, de nem kívánnak főállásban munkát vállalni.

A szakértők szerint ezek a munkavállalási adatok sokkal pontosabban írják le a munkaerőpiac GDP-hozzájárulását és a háztartások jövedelmi helyzetét, mint a munkanélküliség vagy az önfoglalkoztatás mérőszámai.

A Gallup ezen felül kutatásához azokat a nőket és férfiakat vizsgálta, akik részesei vagy részesei kívánnak lenni - azaz állást keresnek - a munkaerőpiacnak, amely egyenlőbb és pontosabb összevetést ad a két nem munkaerő-piaci helyzetéről, mint a teljes népesség elemezése, ahol sokan vannak, akik különböző okokból nem dolgoznak, de nem is kívánnak elhelyezkedni.

Több férfi dolgozik, mint nő

Világszerte a nők 43, a férfiak 49%-a részese a munkaerőpiacnak. A vizsgált 144 országból 38-ban a nők szignifikánsan kisebb eséllyel állnak alkalmazásban, mint a férfiak. A gender gap 13 államban is 15 százalékpont fölötti.

Európában nagyjából egyensúlyban

Regionálisan Európában és a volt Szovjetunió területén nagyjából egyensúlyban van a férfiak és nők munkaerő-piaci részvétele. Európában a nők 68, a férfiak 67%-a, a szovjet utódállamokban a nők 65, a férfiak 67%-a munkavállaló vagy álláskereső.

Alacsonyabbak az arányszámok és a különbség is nagyobb a két nem között az amerikai kontinensen: a régióban a nők 53, a férfiak 60%-a része a munkaerőpiacnak.

Ugyanekkora a különbség a nemek között Ázsiában, de kisebb arányszámok mellett: a nők esetében 38, a férfiak esetében 45%-os a mutató. Bár a nemek közötti különbség csak 4%-os, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében a nők 40, a férfiaknak csak 44%-a dolgozó vagy munkakereső.

A legdrámaibb a helyzet a Szahara alatti afrikai övezetben, ahol a 9%-os gender gap mellett 18%-os a nők és 27%-os a férfiak munkaerő-piaci arányszáma.

A vizsgált 144 országot nézve Ecuador, Szaúd-Arábia és Bolívia esetében a legnagyobb, 20% fölötti a nők lemaradása a munkaerőpiacon. Ecuadorban a férfiak 82%-os részvételi arányánál 23%-kal kevesebb nő van a munkaerőpiacon. Szaúd-Arábiában ugyanennyi a különbség 79 és 56%-os arányok mellett, Bolíviában pedig 22%-os eltérést jelent, hogy a nőknek 30, a férfiaknak 52%-a része a munkaerőpiacnak.

Exkluzív interjúnk a női miniszteri biztossal
Kíváncsi vagy, hogy látja a biztos a helyzetet? Kattints erre a linkre, és megtudod.

Magyarországon jobb a helyzet

A legtöbb országban ugyan a munkavállaló, munkakereső férfiak vannak többen a munkaerőpiacon, de számos országban a nők javára billen a mérleg. Magyarországon például a munkaképes korú nők 74, a férfiak 69%-a része a munkaerőpiacnak, ami 5 százalékpontnyi különbséget jelent az előbbi nem javára.

A Gallup kiemeli, hogy Szerbiában, Finnországban, Mongóliában és Írországban a nők több mint 10%-kal nagyobb arányban vannak jelen a munkaerőpiacon, mint a férfiak.

Ezt is szeretjük