A gyerekek imádják, a felnőttek halálra rémülnek tőle - Miért olyan félelmetes egy bohóc?
A bohócoktól való félelem nagyon is létező jelenség, megjelenése pedig jócskán megelőzte a hollywoodi őrületet.

bohoc cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valami, akkor a bohócok karaktere rendkívül ellentmondásos, hiszen szórakoztatásra születtek, ehhez képest sokan felnőtt fejjel ijedtükben legszívesebben az ágy alá bújnának, ha megpillantanak egyet. 

A popkultúra pedig mindezt megfejelte olyan szereplőkkel, mint Pennywise, Stephen King AZ című regényének ikonikus antihőse. Bár a kuloulrofóbia, vagyis a bohócoktól való félelem gyerekeknél ritkább, mint felnőtteknél, Dr. Melanie Phelps, a British Psychological Society szakembere szerint kialakulása mindenképpen kiskorunkból ered.

Miért félünk a bohócoktól?

- Gyerekként családtagjaink jelentik számunkra a biztonságot, ezt a kellemes érzetet pedig idővel arcvonásaikhoz is társítjuk. A bohócok arckifejezése ezzel szemben természetellenes az eltúlzott mimika és gesztusok miatt, nem beszélve a rengeteg sminkről, ami teljesen elfedi valódi ábrázatukat. Mivel az ismeretlen, torz kép eltér a megszokottól, a biztonságot jelentőtől, az agy fenyegetésként észleli, és, ha azonnal nem is, de idővel szorongást válthat ki a bohócok látványa - írja Dr. Phelps.

Kevin Benett, a Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológus oktatója úgy véli, a bohócok vészjósló fizimiskájának köszönhetően terjedtek el világszerte a bohócos támadások, amin a filmek ráadásul rontottak, mert miattuk a deviáns viselkedéssel könnyebb azonosulni még a többnyire szabálytisztelő közegben is.

Nem egy átlagos gyerekmese

Benjamin Radford Bad Clowns című könyvében utánaeredt a bohócjelenségnek, és kiderítette, hogy a maszkos mókamesterek már a középkori emberek életében is jelen voltak, csak úgy hívták őket: udvari bolondok. A társadalom kirekesztett, megbízhatatlan csodabogárként tekintett rájuk, ellenben egyedül ők csinálhattak viccet az uralkodókból fejvesztés veszélye nélkül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Radford példaként említi a 16. századi itáliai színházak harlekinjeit is, akik ugyan nem voltak vérszomjas gyilkosok, erkölcstelen életmódjuk és furcsa öltözetük miatt mégis inkább óvták tőlük a gyermekeket, mintsem, hogy a közelükbe engedték volna. Az író szerint a cirkuszok elterjedése avanzsálta a bohócokat szórakoztató karakterré, bajkeverő szerepüket pedig a '70-es, '80-as és '90-es években kiadott rémtörténeteknek köszönhetik, és úgy tűnik, ez végérvényesen rajtuk is maradt. 

A gonosz bohócok leggonoszabbika pedig Joker, akivel először az 1940-es Batman-képregényben találkozhattunk, majd később a mozivásznon is feltűnt, olyan legendás színészek alakításában, mint Jack Nicholson és Heath Ledger.

Kísérteties képek elhagyott helyszínekről

A színházak és a mozik népszerűsége megjelenésük óta szemernyit sem csökkent, hiszen évről évre egyre többen hódolnak a kellemes kikapcsolódásnak, amit egy film vagy egy színdarab nyújthat. Bár impozáns színház- és mozitermekből nincs hiány, bizonyos épületek nem túl szerencsések.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük