Így készíts fecskepelenkát: viccesen hangzik, de hasznosabb, mint hinnéd
A Magyar Madártani Egyesület szerint fontos a fecskék védelme, és a kellemetlenségekre is van megoldás.

fecskek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van - közölte a Magyar Madártani Egyesület - MME - hétfőn az MTI-vel. Az összegzés szerint a napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé még áprilisban kihelyezett műfészkek, sárgyűjtőhelyek létesítésével érhető el.

Az MME felhívja a figyelmet arra is, hogy az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást úgynevezett fecskepelenkák felszerelésével lehet elkerülni. Ez a higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30-szor 20 centiméter körüli fa-, fém- vagy műanyag lap, melyet a fészek alá kell felszerelni. A fecskepelenka felfogja a madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

A partfalakban fészkelő partifecskéket is segítheti a lakosság a madarak költőfalainak felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával - olvasható a közleményben. Az MME emlékeztet arra, hogy a fecskék védelme azért kiemelten fontos, mert "legalább megfeleződött" a hazai fecskeállomány, ugyanakkor a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.

Mint írják, a melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv betegségeit terjesztő szúnyogok a kontinensen észak, így Magyarország felé terjeszkednek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szúnyogok, legyek elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van például a fecskéknek és a denevéreknek, ezért is aggasztó a fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése. A jelenség hátterében az élőhelyek átalakítása, megszűnése, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Tündéri madáretetők

Jay Copper, a kreatív brit fiatalember nemcsak hasznos, de gyönyörűen kivitelezett, tündéri etetőket és házakat épít a madaraknak. A mesebeli kis kreációk bájos jeleneteket alkotnak, melyeket mindenki megcsodál.

Ezt is szeretjük