Így készíts méhecskehotelt: ha kiteszed, megmented vele a méheket
A beporzó rovarok védelmének érdekében darázsgarázsok elhelyezésére biztatnak a természetvédők.

mehecske
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magányosan élő méhfajok szaporodását segítő természetvédelmi eszközök, "méhecskehotelek" vagy más néven "darázsgarázsok" elhelyezésére biztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az MME közleményében a negatív környezeti hatások miatt mindinkább veszélyeztetett és csökkenő állományú beporzó rovarok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az Európában élő mintegy kétezer beporzó rovarfaj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Ezek a nem támadékony, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába mélyítő állatok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni - hangsúlyozzák a természetvédők.

A magányosan élő méhek és számos hasonló életmódot folytató darázsfaj képviselői az emberek között élnek a kertekben, a parkokban, az iskolákban és óvodákban, a lakótelepeken. Mindenhol ott vannak, ahol virágokat találnak. A méhek feltűnés nélkül, egyedül repkednek, és nem támadékonyak. Míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra vagy még inkább az ember által biztosított kaptárakra van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat.

Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő, kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.

Így készíts méhecskehotelt!

Ilyen lakókamra biztosítható számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel. Ez lehet például 3-15 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifakugli vagy különböző vastagságú nádszálak kötege. A természetvédelmi eszköz által a rovarok jövés-menése akár centiméternyi távolságról megfigyelhető. Az MME által kidolgozott darázsgarázsoknak köszönhetően pedig még a lárvakamrák rejtett élete, a lezárt lárvabölcső is látható.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlemény szerint az MME Madárbarát programja külön fejezeteket szentel a nem madár állatcsoportok, így a beporzó, magányos méhek védelmének. Ennek keretében a méhecskehotelek, darázsgarázsok mellett annak fontosságát is hangsúlyozzák, hogy a kertek, parkok gondozásakor hagyjanak meg a nyírásra szánt területeken virágos gyepfoltokat, méh- és lepkelegelőknek.

Ezt is szeretjük