Valami egész más lett a 30 ezer férőhelyes stadionból: képeken mutatjuk
Egy művészeti akció részeként erdőt telepítettek a sportközpontba. Nem véletlenül tették ezt.

stadion
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben több világméretű katasztrófa történt, amit az emberiség nyugodtan felfoghat figyelmeztetésnek. Hiszen az erdők folyamatos pusztulása elkerülhetetlen katasztrófa felé sodorja a bolygót.

Nem olyan rég ezért a klagenfurti Wörthersee Stadiont beültették fával egy művészeti akció keretében. A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság helyszínére csaknem 300 nagy méretű, sok esetben 14 métert is elérő fát telepítettek.

Miért állnak fák a stadionban?

A különböző fafajtákból álló erdőt a For Forest nevű projekt keretében rakták ki a 32 ezer férőhelyes stadionban. A faiskolákban nevelt, mintegy ötvenéves fákat a kiállítás végén kiültetik a szabadba, ahol tovább élhetnek. A stadionerdősítés ötlete a svájci Klaus Littmann, egykori galériatulajdonos és rendezvényszervezőhöz, illetve az osztrák Max Peintner, festő és környezetvédő aktivistához köthető.

Littmann szerint a minierdőt azért tették pont egy stadionba, mert az élő fák és az épület erős kontrasztja erőteljes üzenetet közvetít. A projektet magánadományokból finanszírozták, és mintegy hétezer köbméter faforgácsot, négyezer ötszáz négyzetméter gyepszőnyeget és tíz kilométernyi vízvezetéket felhasználtak. A kiállítás idején a város focicsapata egy szomszéd stadionban játszik, melynek mérete jobban is passzol a közönség létszámához.

fak 1

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük