Ezt mondaná el rólad egy pszichiáter elsőre, ha megnézné a Facebookodat

Madarat tolláról, embert Facebook-fiókjáról - szólhatna az új mondás.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Madarat tolláról, embert Facebook-fiókjáról - szólhatna az új mondás.

Hihetetlen, de naponta négyszázmillió ember képtelen üresen hagyni a Facebook státuszfrissítési sorát, és érzi elengedhetetlenül szükségesnek megosztani inspiráló gondolatait és legutóbb készült fényképeit

Az utóbbi évek kutatásai egyértelmű összefüggésekre derítettek fényt a felhasználó személyisége, önbecsülése és a Facebookon megosztott tartalmak között.

A közösségi hálón mutatott viselkedés egyaránt meghatározza mások hozzáállását a felhasználóhoz, és megmutatja azt is, hogy a felhasználó saját magához hogyan viszonyul. Bár azt gondolhatod, megosztásaiddal az általad elérni kívánt hatásokat váltod ki, a valóság teljesen más lehet.

Ezt a tényt teljesen természetesen kihasználják például a cégek munkaerő-toborzásuk során, azaz a HR-es kolléga nem ritkán tüzetesen ellenőrzi a jelentkező Facebook-profilját, hogy előzetes információkat nyerjen a jelöltről. Íme, néhány dolog, ami a Forbes újságírója, Amy Morin pszichoterapeuta szerint egyértelműen látszik a felhasználó fiókját és interakcióit megvizsgálva.

Te tudod, mit csinál az emberek többsége lefekvés után? Nem azt, amire gondolsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ismerősök és önbecsülés

A túl sok baráttal rendelkező felhasználók valószínűleg alacsony önbecsüléssel rendelkeznek. Egy 2012-es kutatás egyértelműen kimutatta, hogy azoknak volt a legtöbb ismerősük a Facebookon, akik folyamatosan aggódtak közösségi megítélésük miatt: alacsony önértékelésüket Facebook-barátokkal próbálták kompenzálni.

A képek száma

Nem meglepő módon az extrovertált személyiségű, a külvilág felé nyitott emberek lényegesen többször frissítenek státuszt, és több fényképet is töltenek fel magukról és életükről, mint introvertált embertársaik. A való élethez hasonlóan sokkal szociálisabbak, interaktívabbak, gyakrabban nyomogatják a like-gombot.

Mappákba rendezgeted a fotóidat?

Egy idei kutatás szerint a keményen dolgozó, lelkiismeretes emberek sokkal nagyobb gondot fordítottak fényképeik rendszerezésére, mint a "hanyagabb" felhasználók.

Adatok és kreativitás

Egy, a közösségi hálózat és a személyiségjegyek összefüggéseit kutató 2010-es vizsgálat a nyitottabb, művészi hajlamú, kreatív emberek sokkal inkább töltötték ki pontról pontra profiljukat, és sokkal gyakrabban posztoltak az üzenőfalra, mint a többiek.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Narcisztikus személyiségjegyek

Narcisztikus személyiségjegyek érhetőek tetten a túlságosan belsőséges, intim posztok és a sorozatos szelfik mentén. A felhasználó így keres figyelmet és kér megerősítést, így hangsúlyozza saját fontosságát.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

És mi van a neurotikusokkal?

Ők is fotókkal keresik a többi felhasználó kegyeit - sőt, mivel az egyéb szociális és kommunikációs képességeknek híján vannak, szinte kizárólag csak fotókkal képviseltetik magukat a közösségi hálón. A kutatások szerint gyakran próbálnak a feltöltött fényképekkel úgy manipulálni, hogy boldogabbnak, kevésbé magányosnak tűnjenek.

Gyakran betagelnek a fotókon?

Akkor mások is kellemes embernek tartanak. A szimpatikus embereket gyakrabban jelölik meg mások a fényképeken, hiszen az egyes felhasználók szeretnek vicces, jópofa, mások számára is vonzó emberek társaságában mutatkozni.

Ezt is szeretjük