Téged is kidobott a Facebook? Nem fogsz örülni, hogy mi miatt jelentkeztettek ki
Újabb adatvédelmi aggályok merültek fel a Facebooknál, múlt hét kedden kibertámadást észleltek.

facebook
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár 1,66 milliárd dolláros bírságot is kaphat a Facebook az ír adatvédelmi hatóságtól, miután mintegy 50 millió felhasználói fiókot érintő biztonsági problémára derült fény. A Facebook szerint a kibertámadást egy hete kedden észlelték, és csütörtökön jelentették az illetékes hatóságoknak, a  biztonsági rést azóta sikerült bezárniuk.

Az érintett felhasználók ebből annyit érzékelhettek, hogy a Facebook kijelentkeztette őket a közösségi oldalról és más, a fiókkal használt alkalmazásból, ezekbe újból be kellett jelentkezni. Néhány nappal később a főoldalon magyarázták meg, hogy erre a biztonsági problémák miatt volt szükség. A kibertámadás roppant kényes időben érte a céget, mely nemrég a Cambridge Analytica adatbotrány miatt került reflektorfénybe.

A brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

A cikk az ajánló után folytatódik

A The Wall Street Journal azt írta, hogy az EU előírásai szerint az a cég, mely megszegi az adatvédelmi szabályokat, bírsággal sújtható, aminek a mértéke a cég éves bevételének akár 4%-a is lehet. A Facebook esetében így jöhet ki az 1,66 milliárd dollár. Az ügyben azért az ír hatóság az illetékes, mert a közösségi oldal európai központja Írországban van. Az adatvédelmi szabályok megsértésével kapcsolatos, a bevétel akár 4%-át is elérhető bírság kiszabhatóságáról szóló EU-előírás az év elején lépett életbe, és eddig még nem alkalmazták.

Nézd meg ezt is - Különös dogot szúrtak ki a netezők Mark Zuckerberg meghallgatási fotóin

Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatásának fotói és videói láttán akcióba léptek a mémgyárosok is, akiknek feltűnt, hogy a Facebook-guru a meghallgatáson minden eddiginél robotikusabb volt. Mutatjuk a legjobb képeket!

Ezt is szeretjük