A háttérben dolgozott a Facebooknál: olyan súlyos traumák érték, hogy beperelte a céget

Ez történik, ha egy cég nem veszi figyelembe azokat a biztonsági előírásokat, melyekkel megvédhetné alkalmazottait a káros pszichológiai hatásoktól.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

7500 moderátor, 6,5 millió poszt világszerte. Ennyi ember küzd, és dönt emberek sorsáról nap mint nap azért, hogy mi, többiek zavartalanul, vagyis álhírek és felkavaró képek nélkül facebookozhassunk.

De belegondoltál már, mekkora mentális nyomással jár egy ehhez hasonló moderátori munka? Hiszen a legtöbben egy napig sem bírnánk nyolc órán keresztül erőszakos tartalmat és más szörnyűségeket nézni, nemhogy hónapokig, esetleg évekig.

Beperelte a Facebookot

Selena Scola, a Facebook tartalommenedzsere kiborult, és beperelte munkaadóját azzal a váddal, hogy az extrém módon zavaró képi tartalmak poszttraumás stressz szindrómát - PTSD - idéztek elő nála, a cég pedig egyáltalán nem veszi figyelembe azokat a biztonsági előírásokat, melyekkel megvédhetnék alkalmazottaikat a káros pszichológiai hatásoktól.

A nő 2017 júniusa óta erősítette Zuckerbergék csapatát, mondanunk sem kell, ennyi idő alatt rengeteg erőszakot ábrázoló képet, videót és élő közvetítést kellett végignéznie, ami sajnos nem múlt el nyomtalanul.

Kilenc hónap alatt ugyanis első körben szociális szorongás, majd PTSD alakult ki nála. Extrémnek hangzik, de az eddigi vizsgálatok alapján a betegség tünetei már akkor érződnek, amikor megérint egy egeret, belép egy hideg épületbe, hangos zajokat hall, vagy képi erőszakot lát a tévében. Scola azt szeretné, ha a vállalat komolyan venné a munkájukat, és folyamatos egészségügyi felügyeletet, valamint vizsgálatot nyújtana a dolgozóknak. 

A mostani eset nem egyedi

Sarah Katz nyolc hónapot töltött Facebook-moderátori posztjában, távozása után pedig a BBC-nek mesélt arról, milyen napi szintű mentális megpróbáltatásokat kellett kiállnia. - Maximum egy percet kaptál, hogy egy posztról eldöntsd, hogy spam vagy eltávolítható tartalom. Időnként az egész fiókot töröltetni kellett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Átlagosan napi nyolcezer posztot vizsgáltunk át a menedzsmenttel, vagyis óránként együttesen durván ezret. Én leggyakrabban gyerekpornóval találkoztam. Nagyon felkavaró volt, főleg azért, mert tudtam, hogy valódi - meséli Katz. Scolához hasonlóan pedig azért beszélt nyilvánosan a munkájáról, mert úgy véli, a cég fittyet hány az erőszakos tartalmak által okozott pszichológiai terhelésre, miközben a munkatársak anyagi megbecsülést sem kapnak.

Monika Bickert, a Facebook globális politikáért felelős munkatársa szerint, bár a munka kemény, és nem való mindenkinek, a cég nyitott a kommunikációra, így a dolgozók bármikor átkérhetik magukat olyan részlegre, ahol másféle tartalmakat kell moderálniuk. Bickert hozzátette, hogy a vizuálisan megjelenített erőszaknak csupán töredéke jöhet szembe a moderátorokkal, mert az algoritmusok azokat többnyire már feltöltéskor kiszűrik.

Nézd meg ezt is - Különös dogot szúrtak ki a netezők Zuckerberg meghallgatási fotóin

A Facebook alapítóját és elnök-vezérigazgatóját korábban azért idézték a szenátus elé, mert kiderült, hogy a közösségi oldal felhasználóinak adataival harmadik személy visszaélt: egy brit-amerikai cég, a Cambridge Analytica illetéktelenül feldolgozhatta azokat, és segítségükkel beavatkozhatott az amerikai elnökválasztási folyamatba.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük