Ezért piszkálja a kormány a munkavállalókat
A Munka Törvénykönyvének átírása nem hoz pénzt, de akkor miért éri meg a kormánynak összetűzésbe keveredni a dolgozókkal?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második Orbán-kormány hadat üzent az államadósságnak, ami miatt számtalan megszorító intézkedést vezetnek be a jövőben. Vannak ugyanakkor olyan tervek is, amelyekkel érezhető anyagi haszna nem lesz a büdzsének, ellenben sok választót elidegeníthetnek a Fidesztől. Ilyen például a próbaidő hat hónapra növelése.

A kormány tervei között emellett szerepel a szabadságolásra vonatkozó szabályok átírása, amely alapján a jövőben a munkaadó nem volna köteles két hétnél hosszabb szabadságot kiadni alkalmazottjának, dönthet úgy, hogy a munkavállaló 14 összefüggő naptári napnál hosszabb szabadságot nem vehet ki. A tervezett rendelkezések között szerepel az is, hogy a munkaidőkereten felüli munkáért ezentúl nem lenne köteles pótlékot fizetni, hanem szabadidőt adhat ki.

Miért?

Kérdés, hogy miért hoz népszerűtlen, mérhető anyagi haszonnal nem járó intézkedéseket a kormány akár annak kockáztatásával, hogy elveszíti szavazóbázisa egy részét?

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság kérdésünkre közölte: a cél vállaltan az, hogy a mostanival jóval rugalmasabb, életszerűbb, a 21. századi munkaerő-piaci viszonyokhoz alkalmazkodó jogszabályi környezet jöjjön létre, amely segíti, nem pedig gátolja a munkavállalást.

A válságadó állhat a háttérben

Más szemszögből közelíti meg a kérdést Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Intézet politikai elemzője.

A szakember szerint az intézkedések hátterében a válságadók állnak, amelyek megterhelték a nagyobb, főleg külföldi tulajdonú cégekkel való viszonyt. A munkajogi szabályok átírásával most nekik is gesztust tenne a kormány.

- A szakszervezetek továbbra is gyengék és megosztottak, ez is megkönnyíti a kormány dolgát. Igaz, ezzel párhuzamosan a kormány és a Fidesz a munkavállalóknak is próbál kedveskedni a bérmonitoring-bizottsággal, ám annak eredménye és a mindennapokba leszivárgása igencsak kétséges, míg a munkajogi szabályok számukra kedvezőtlen változását hamar megérzik az alkalmazottak - tette hozzá.

Nem logikátlan, de népszerűtlen

Nagy Attila Tibor véleménye szerint költségvetési és az érdekcsoportok pénzügyi ereje figyelembevételének szempontjából az Orbán-kormány nem cselekszik logikátlanul, ám a választói támogatásnak nem tesz jót ez az irány.

- Lehet, hogy nem lesz általános sztrájk, de elég veszélyes a Fidesz számára, ha az elégedetlen munkavállalók a szavazófülke magányában vágnak majd vissza vélt vagy valós sérelmeikért. A munkajogi szabályok tervezett módosítása egyelőre ez irányba viszi az eseményeket, úgyhogy pártpolitikai szempontból a Fidesznek van még mit mérlegelnie - vélekedett a szakember.

Kommunikációs hibákat is vétettek

A politikai elemző szerint ráadásul a Fidesz egyértelműen kommunikációs hibát is vétett: nem mutatott elég együttérzést a munkavállalói-szakszervezeti félelmekkel, ehelyett azt üzente, hogy a cégek helyzetbe hozása a dolgozóknak is kedvező.

A Fidesz ott sem védte meg magát, ahol neki volt igaza: a nemrég a kormány portálján nyilvánosságra hozott törvénytervezet lehetővé tenné ugyan a hat hónapos próbaidőt, de csak a kollektív szerződés rendelkezése alapján, amelynek megkötéséhez a munkahelyen lévő szakszervezet is szükséges.

Ezt is szeretjük