Ez vár a magyar nőkre a jövőben
Íme, a kormány tervei
Nem büntetnék a gyermekteleneket, ellenben mindent támogatnának, ami "a család".

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyitrai Imre családügyekért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjút a magyar nők és családok jövőjéről. A helyettes államtitkár utalt arra, hogy nem lesz gyermektelenségi adó, ellenben "támogatni akarnak mindent, ami család". Nyitrai Imre kitért a munkaadók hozzáállására is a részmunkaidős foglalkoztatáshoz, illetve a családbarát jelleghez. Mint mondta, a mentalitás megváltoztatásához kevés eszköz áll rendelkezésükre, de ez a válság után változhat.

Nyitrai Imre elmondta, a kormány törekvése, hogy a nők választhassanak, eldönthessék, mit szeretnének. - Biztosítani kell mindenkinek azt, hogy sikeres lehessen akár a karrierjében, akár a gyermekvállalásban és a családtervezésben - szögezte le.

Rugalmas foglalkoztatás

A helyettes államtitkár szerint ideális megoldás a problémára a rugalmas foglalkoztatás lehet, amikor a heti 20 órát úgy dolgozza le a munkavállaló, ahogy az neki a legmegfelelőbb. Nyitrai Imre ugyanakkor azt is elmondta, a magyar munkaadók "nagyon rosszul" állnak e tekintetben, és ez szerinte szemléletbeli okokra vezethető vissza.

Az egyik érv szerint azért nem választják a munkáltatók ezt a lehetőséget, mert a kétszer négy órának nagyobbak a költségei, mint az egyszer nyolc órának. Ebben a helyettes államtitkár szerint egy kicsit segített a járulékcsökkentés, de jelentősen még nem tudta támogatni a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedését.

A helyettes államtitkár kiemelte: problémának látja azt is, hogy a normál munkaidőről sok anya nem tér át részmunkaidőre, annak ellenére, hogy ez jót tenne a családjának. Ez ugyanakkor Nyitrai szerint is teljesen érthető, hiszen az anyák tudják: abban a pillanatban, hogy előállnak ezzel a tervvel, elveszíthetik állásukat.

A válság után visszatérünk rá

A kevésbé családbarát munkáltatói mentalitás megváltoztatására a helyettes államtitkár szerint jelenleg kevés eszközük van, ám ez a válság után változhat. Az egyik ilyen eszközük a Családbarát Munkahely Díj, amikor is megpróbálják azokat a munkahelyeket reflektorfénybe helyezni, ahol lehetőség kínálkozik arra, hogy a munkavállaló zavartalanul élhesse a családi életét, miközben képes jól teljesíteni a munkahelyén, tehát össze tudja ezeket egyeztetni. - Nagyon sok esetben mindez "finom" szervezési kérdés - vélekedett.

Nem akarják büntetni a gyermekteleneket, de...

Nyitrai Imre arra a felvetésre, hogy a kormányzat mindent büntetni akar, ami nem "a család", közölte: nem tudja, milyen büntetésről van szó, azt viszont tudja, hogy mindent támogatnak, ami "a család".

- Ezt persze át lehet forgatni oly módon, hogy az legyen a végeredmény: ha a családot támogatjuk, akkor büntetünk mindent, ami nem az. Persze ezt csak az magyarázza félre, akinek ez érdeke - tette hozzá, hangsúlyozva, a kormány azt szeretné elérni, hogy a gyerek vállalása ne legyen a szegénység vállalása is.

Ezt is szeretjük