Több ezer szúnyogot etet a tudós saját karjából: nem lehet vakaródzás nélkül végignézni a videót
Szinte felfoghatatlan, milyen kínokat élhet át a tudós azután, hogy a rengeteg szúnyog megcsípi.

szúnyog-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudomány mindig is egy nagyon különleges terület volt, hiszen akár az egész világ nézeteit is megváltoztathatja egy-egy nagyobb felfedezés. Ezért cserébe viszont a kutatók sokszor súlyos árat fizetnek, és gyakran nem csak a pénzük, idejük és energiájuk bánja.

A Melbourne-i Egyetem entomológusa, dr. Perran Stott-Ross évek óta részt vesz egy szúnyogkutatásában, amiben próbálja megtalálni a dengue-vírus visszaszorításának hatékony módszereit, amelyek szúnyogokon keresztül jutnak el az emberekhez.

Több ezer vérszívót etet a karjából a tudós

Az egyik legígéretesebb stratégia a szúnyograjok megfertőzése volt a Wolbachia-baktériummal, amely természetes módon blokkolja a dengue-láz átterjedését, és a szúnyogok generációi révén továbbterjed. De ennek a kutatásnak a folytatásához dr. Stott-Rossnak több ezer vérszívót kellett megfigyelnie, és ennek a megfigyelésnek a részeként a táplálásukról is gondoskodnia kellett, amit a saját karjával oldott meg.

Bár a legtöbben azt hinnék, hogy már az is pokoli fájdalommal jár, ahogy megcsípik, és szívják a vért a kezéből, a tudós elárulta, hogy ez a folyamat inkább csak enyhe irritációval jár. Az viszont sokkal kellemetlenebb, amikor véget ér az „etetés”, ugyanis a viszketést még úgy is nehéz elviselnie, hogy már régóta csinálja a procedúrát. Stott-Ross tisztában van vele, hogy a vakarózástól csak rosszabb lesz, ám sokszor nehéz kibírnia, és így a sebei is lassabban gyógyulnak.

szúnyog
Fotó: Scott Smith / Getty Images Hungary

Sokan arra gyanakodnak, hogy a tudós szervezetében már valamilyen szintű immunitás alakulhatott ki a szúnyogcsípésekre, hiszen egy átlagos ember aligha bírná ki, hogy ennyi vérszívó lakmározzon a karjából. A férfi a közösségi médiában is dokumentálja a kísérletet, egyik posztjában például elárulta, hogy a rekordja 5000 szúnyog volt egyszerre, amik 16 ml vérrel rövidítették meg.

10 növény, ami távol tartja a szúnyogokat: mesterséges riasztó helyett is beválnak

A legerősebb szúnyogriasztó növények közül párat az erkélyen is tarthatsz.

(Borítókép forrása: MosWhisperer / Twitter)

Ezt is szeretjük