Ez fogja megmenteni az emberiséget?
Képeken a Bárka-projekt
A modern Noé bárkája a legnagyobb természeti csapások után is menedékként szolgálhat majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok előrejelzései szerint nem véletlen, hogy a bolygót egyre több természeti katasztrófa sújtja, mint ahogy a mindinkább szélsőségessé váló időjárásért is a földi erőforrások meggondolatlanul intenzív kiaknázása és az ember környezetpusztító tevékenysége tehető felelőssé.

Bár sokan úgy tartják, a történelem során máskor is szembe kellett már nézni hasonló eseményekkel, vannak, akik szerint a nyugati civilizáció alkonya köszöntött a világra, melyből csak kétfelé vezet út: vagy a teljes megsemmisülés vár az emberiségre, vagy egy új, felvilágosult korszak, melyben tökéletes harmóniában képes élni környezetével. A Bárka-projekt is utóbbi jegyében született meg.

Az emberiség utolsó menedéke?

Az Ark Project a Remistudio nevű orosz cég nevéhez köthető, egyúttal az Építészek Nemzetközi Egyesületének Architecture for Disasters Relief című programjához, melynek középpontjában a természeti katasztrófák építészeti megközelítése, azok megelőzése, illetve a továbblépés és a túlélés áll.

A futurisztikus Bárka a bibliai özönvízzel párhuzamot vonva egy esetleges jövőbeli csapásra kívánja felkészíteni az emberiséget, a tervezők és építészek szerint válaszként született meg korunk egyre fenyegetőbb problémáira, a rendkívül gyors és extrém mértékű környezeti változásokra.

A projektnek elmondásuk szerint kettős célja van. Egyrészt egyfajta úszó városként kíván menedéket nyújtani a tengerszint emelkedése és az áradások miatt bekövetkező katasztrófák után, másrészt az alternatív energiaforrások használatára, illetve egy élhetőbb környezet megteremtésére kívánja felhívni az egyes országok vezetőinek figyelmét, amíg még lehet.

Ha eljön az idő, vízre bocsátják

A fából készült ívekből, acélkábelekből és átlátszó műanyagból álló, kagyló- vagy buborékformájú komplexumot úgy tervezték meg, hogy a szárazföldön is önálló épületként funkcionáljon, ám, ha esetleg eljön az idő, a vízen úszva is képes legyen menedékként szolgálni. Az eredetileg 14 ezer négyzetméteresre tervezett épület könnyű, de rendkívül stabil szerkezetének köszönhetően a buborék teljes területén egyenletesen osztja el a súlyt, így a tervezők szerint bármilyen erősségű földrengést kibír, csak úgy, mint a nagyobb hullámveréseket vagy épp a szélsőséges időjárási körülményeket.

Önfenntartó oázis

A Bárka a tervek szerint teljesen önellátó épületként funkcionál majd a szükség idején, felhasználva az olyan alternatív energiaforrásokat, mint a Nap, a víz és a szél, emellett esővízgyűjtő berendezéseket szereltek fel rá, sőt, úgy építették meg, hogy mindezt ne csak felhasználni, de raktározni is tudja.

Mindemellett önfenntartó oázisként definiálják, mely üvegházhatásának, tiszta levegőjének és az átlátszó felületeken megfelelő mértékben átszűrődő napsugaraknak köszönhetően - melyek a természetes világítást is biztosítják - gazdag növényzetnek tud otthont adni, ami az élelmiszerkészletek folyamatos utánpótlásáról is gondoskodik.

Az egyes lakóegységek és közösségi terek megtervezésénél is kiemelt szempont volt az ember természethez való visszatérésének ideája, így minden olyan feltételt igyekeztek megteremteni, mely a kiegyensúlyozott és nyugodt élethez szükséges.

Bárhol felépíthető

Az orosz projekt mára nemzetközi elképzeléssé vált, mely iránt számos ország érdeklődik szerte a világon. Ennek oka részben az, hogy egy ilyen épület kivitelezése nem kerül többe, mint bármilyen hasonló nagyságú, zöld energiát felhasználó létesítményé, emellett könnyű szerkezetének köszönhetően az építészek szerint pár hónap alatt a világ bármely részén megépíthető.

Az elképzelések szerint a jövőben számos hasonló épület készül majd el - a kisméretű, körülbelül 50 emberre tervezett buboréktól egészen a hatalmas, akár 10 ezer lakónak is otthont adó komplexumokig -, bár a tervezők is azt remélik, a vízre bocsátásra még jó darabig nem kell, hogy sor kerüljön.

Ezt is szeretjük