Évente több száz gyereket erőszakolnak meg

Óvodáskorúak a bántalmazottak között

Az E.SZ.T.E.R. Alapítvány segít az áldozatokon. Most ők vannak bajban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén decemberben ünnepelné 20. születésnapját az E.SZ.T.E.R. Alapítvány, amit az erőszakos szexuális támadást elszenvedettek segítésére hoztak létre. A mondat azért feltételes, mert a civil szervezet anyagi gondokkal küzd, és ha nem találnak támogatókat, akkor elképzelhető, hogy teljesen meg kell szüntetniük tevékenységüket.

Az alapítványt 1991. december 25-én hozták létre, a Fővárosi Bíróság 1992. január 28-án vette nyilvántartásba. A szervezet egy jogásszal és három pszichológussal próbál segíteni a szexuálisan bántalmazott gyermekeken és családtagjaikon - gyakran ugyanis az anyának, apának is szüksége van segítségre, például akkor, ha az egyik rokon vagy közeli barát erőszakolta meg a gyermeküket.

Óvodáskorú kislányt bántottak

Gyurkó Szilvia, a szervezet egyik munkatársa lapunknak elmondta:a segítséget kérők között az óvodáskorú kislánytól a felnőtt férfiig sokféle kliens előfordul. Sok esetben családtagok, rokonok, barátok keresnek támogatókat, szakértő segítséget, de az is előfordult már, hogy egy szomszéd vagy éppen a munkaadó kereste meg az E.SZ.T.E.R. Alapítványt, mert tudomására jutott az erőszakeset, és tenni szeretett volna valamit.

Az alapítvány többféleképpen jár el. Pszichoterápiás segítséget nyújtanak, ami gyakran évekig tart, hiszen sokszor ennyi idő, míg a szexuális bántalmazást feldolgozza az áldozat. Amennyiben az ügyből büntetőeljárás is lesz, vagy más eljárások vannak folyamatban, például a gyermekelhelyezés vagy a kapcsolattartás ügyében, az alapítvány jogi segítségnyújtással is támogatja a sértetteket.

- Sok ügy nem kerül bíróság elé, a család nem fordul a rendőrséghez. Ennek hátterében több tényező áll. Egyrészt, egy gyereknek lelkileg rendkívül megterhelő egy ilyen eljárás, újra kell élnie a történteket többször. Egy ilyen eljárás kimenetele ráadásul sok esetben kétséges, nem egyet megszüntetnek bizonyítékok hiányára hivatkozva. Nincsenek tanúk, a kirendelt szakértők véleménye pedig a legritkább esetben hoz egyértelmű döntést - magyarázta Gyurkó Szilvia.

Évekig húzódó eljárások

A büntetőeljárások emellett nemegyszer évekig elhúzódnak. Az alapítvány egyik fiatal kliense, Balázs például három és fél éves volt, amikor nevelőapja ellen eljárás indult a kisfiúval szembeni szexuális bántalmazás, erőszak miatt.

A büntetőeljárás során Balázst többször megvizsgálta pszichológus szakértő, meghallgatták őt a rendőrségen, az ügyészségen és a bírósági tárgyalóteremben is. Most Balázs 11 éves, és az eljárás még mindig folyamatban van. A másodfokú bíróság néhány héttel ezelőtt utalta az elsőfokú bíróságot új eljárásra.

- Az elmúlt hét és fél évben Balázsnak 14 alkalommal kellett elmondania, hogy mi történt vele, és ez a szám a következő években még emelkedni fog - közölte Gyurkó Szilvia.

Neked csak egy számsor!
Ha még nem ajánlottad fel adód 1%-át, és úgy gondolod, hogy az E.SZ.T.E.R. Alapítványnak szüksége lehet rá, akkor a vonatkozó részbe írd be az alapítvány adószámát: 18007806-2-4.

Elfogyott a pénz

Az alapítványhoz 20 év alatt több ezer fő fordult, most is vannak olyanok, akik "várólistán" vannak. Ettől függetlenül félő, hogy tevékenységüket be kell fejezniük, mivel a finanszírozásuk már évek óta nem megoldott, és mostanra a tartalékaikat is felélték.

A szervezet rendszeres állami támogatást nem kap, a Nemzeti Civil Alaphoz pályázhatnak a működés fenntartása érdekében. Az ott elnyerhető összeg azonban nem fedezi a számlákat, gyakorlatilag csak a bérleti díj kifizetésére elég.

Az alapítvány egy bérelt lakásban működik, ahol több, úgynevezett terápiás szoba is van. Itt a gyerek áldozatok játszhatnak, elképzelt helyzetekben, szerepekben, különböző játékokon keresztül tudják feldolgozni a velük történteket.

Marad a magánpszichológus

A terápiákat illetően az E.SZ.T.E.R. Alapítvány munkája sikeresnek tekinthető. Aki eljut az alapítványhoz, és elkezd rendszeresen járni a szakemberekhez, jó eséllyel fel tudja dolgozni a vele történteket, és megerősítést, támogatást kap ahhoz, hogy tovább tudja élni az erőszakélmény előtti életét, vagy felépítsen magának egy újat.

- A gazdasági válság előtt a cégek adományozásai fontos részét jelentették a működés finanszírozásának, ám ez mostanra gyakorlatilag megszűnt. Probléma még, hogy e területtel nehezebb azonosulni, ezt a támogatást sokkal nehezebb eladni a cégek tulajdonosai, vezetői felé, mintha például egy sportversenyt támogatna a cég - mondta el Gyurkó Szilvia.

Ha az alapítvány megszűnik, akkor az áldozatoknak gyakorlatilag egy lehetősége marad: a magánpszichológus, ami viszont nincs ingyen, sőt. Felvetésünkre, hogy ott vannak a családgondozók, illetve a gyermekjóléti szolgálat szakemberei, Gyurkó Szilvia elmondta: ők is hozzájuk küldik a sértetteket, mivel a kezeléshez speciális szaktudás szükséges.

Amennyiben többet szeretnél tudni az alapítványról, esetleg támogatnád őket, a honlapjukon lévő elérhetőségeken érdeklődhetsz.

Ezt is szeretjük