Bréking: nem szeretik a csípős kaját a magyarok - De akkor mi a kedvenc ételük?

Talán meglepő lehet, de az ételrendelési szokások azt mutatják, hogy a magyar konyha egyik jellegzetessége nem is olyan népszerű.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pizza népszerűségét megközelíteni sem tudja semmi Magyarországon. Annyira megkerülhetetlen, hogy, ha az ételrendelések alapján terveznénk meg egy hónapnyi menüt, a hónap közepéig pizzát ennénk - mutatjuk, mi jutna a többi napra.

Mennyire magyar étel a rántott sajt és a magyaros pizza? Ha a hazai ételrendelések élmezőnyét nézzük, ennyiben merül ki a magyaros ételek szerepe, és még ezek sem férnek fel a dobogóra. Az online ételrendelést itthon több mint 18 éve meghonosító NetPincér összesített adatai alapján a magyar ételrendelések királya évek óta a pizza: az országban online leadott ételrendelések 55%-át teszi ki. Ezen belül a hawaii, a sonka-gomba-kukoricás és a magyaros a legkedveltebb.

Ha az embereket kérdezzük a kedvenceikről, az Újházy-tyúkhúsleves vagy a töltött káposzta nehezen kerülhető meg, a házhoz rendelt fogások között mégsem találkozhatunk ilyesmivel. Ha a rengeteg pizzavariációt külön fogásnak tekintjük, akkor a gyros lép fel a dobogó felső fokára. A görögös étel az összes online rendelt főétel 13%-át adja. Vagyis a pizzák és a gyros meggyőző többségben vannak a magyar piacon.

Gyrosos kelet, leveses nyugat

Ha mélyebbre ásunk, azért találunk különbségeket a magyar megyék között, de a pizzát egyetlen megyében sem lehet megverni. Még a legkevésbé pizzaszerető Hajdú-Bihar megyében is ez vezet, az összes rendelt főétel 55%-ával, Tolnában viszont több mint kétharmaddal egyeduralkodó. Érdekes, hogy a gyros ott tud jobb eredményt elérni, ahol a pizza kisebb előnnyel vezet, ezért rendelik minden harmadik alkalommal Hajdú-Biharban, de csupán 1%-nyian Tolnában.

Az ételrendelések dobogójának harmadik fokára két versenyző is pályázik. Az igazi győztes a leves lenne, ha egy fogást értenénk alatta: Magyarország legtöbbször rendelt folyékony fogásai a húsleves, a bableves és a paradicsomleves. Ám, amint szétbontjuk a leveskategóriát, azonnal a helyébe lép a bronzéremért a hamburger. A leginkább leveses megye Zala, ahol a rendelések 12%-a tartalmaz ilyesmit. A hamburger pozíciója viszont Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében erős, 10% körüli aránnyal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legalább csípjen, ha magyar?

Ha ilyen egyértelmű a pizzauralom, gondoltuk, hogy a magyarok erős paprika iránti szimpátiája csak kiütközik a csípős ételek arányán, de nem igazán. A NetPincér országos adatait összesítve az online ételrendelőknek mindössze 2-3%-a keresi kifejezetten a fűszeres, csípős finomságokat. Az átlagból csak Fejér és Hajdú-Bihar emelkedik ki 4%-os aránnyal.

Ezt is szeretjük