Bréking: nem szeretik a csípős kaját a magyarok - De akkor mi a kedvenc ételük?
Talán meglepő lehet, de az ételrendelési szokások azt mutatják, hogy a magyar konyha egyik jellegzetessége nem is olyan népszerű.

pizza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pizza népszerűségét megközelíteni sem tudja semmi Magyarországon. Annyira megkerülhetetlen, hogy, ha az ételrendelések alapján terveznénk meg egy hónapnyi menüt, a hónap közepéig pizzát ennénk - mutatjuk, mi jutna a többi napra.

Mennyire magyar étel a rántott sajt és a magyaros pizza? Ha a hazai ételrendelések élmezőnyét nézzük, ennyiben merül ki a magyaros ételek szerepe, és még ezek sem férnek fel a dobogóra. Az online ételrendelést itthon több mint 18 éve meghonosító NetPincér összesített adatai alapján a magyar ételrendelések királya évek óta a pizza: az országban online leadott ételrendelések 55%-át teszi ki. Ezen belül a hawaii, a sonka-gomba-kukoricás és a magyaros a legkedveltebb.

Ha az embereket kérdezzük a kedvenceikről, az Újházy-tyúkhúsleves vagy a töltött káposzta nehezen kerülhető meg, a házhoz rendelt fogások között mégsem találkozhatunk ilyesmivel. Ha a rengeteg pizzavariációt külön fogásnak tekintjük, akkor a gyros lép fel a dobogó felső fokára. A görögös étel az összes online rendelt főétel 13%-át adja. Vagyis a pizzák és a gyros meggyőző többségben vannak a magyar piacon.

Gyrosos kelet, leveses nyugat

Ha mélyebbre ásunk, azért találunk különbségeket a magyar megyék között, de a pizzát egyetlen megyében sem lehet megverni. Még a legkevésbé pizzaszerető Hajdú-Bihar megyében is ez vezet, az összes rendelt főétel 55%-ával, Tolnában viszont több mint kétharmaddal egyeduralkodó. Érdekes, hogy a gyros ott tud jobb eredményt elérni, ahol a pizza kisebb előnnyel vezet, ezért rendelik minden harmadik alkalommal Hajdú-Biharban, de csupán 1%-nyian Tolnában.

Az ételrendelések dobogójának harmadik fokára két versenyző is pályázik. Az igazi győztes a leves lenne, ha egy fogást értenénk alatta: Magyarország legtöbbször rendelt folyékony fogásai a húsleves, a bableves és a paradicsomleves. Ám, amint szétbontjuk a leveskategóriát, azonnal a helyébe lép a bronzéremért a hamburger. A leginkább leveses megye Zala, ahol a rendelések 12%-a tartalmaz ilyesmit. A hamburger pozíciója viszont Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében erős, 10% körüli aránnyal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legalább csípjen, ha magyar?

Ha ilyen egyértelmű a pizzauralom, gondoltuk, hogy a magyarok erős paprika iránti szimpátiája csak kiütközik a csípős ételek arányán, de nem igazán. A NetPincér országos adatait összesítve az online ételrendelőknek mindössze 2-3%-a keresi kifejezetten a fűszeres, csípős finomságokat. Az átlagból csak Fejér és Hajdú-Bihar emelkedik ki 4%-os aránnyal.

Ezt is szeretjük