10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak

A világ egyik legtitokzatosabb országában nem lehet akármit lefotózni.

észak-korea-fotók10
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Észak-Korea számos szempontból kitűnik a világ nemzetei közül, hiszen az országban uralkodó politikai rendszer szinte példátlan módon lekorlátozza az ott élő emberek életét – és a kíváncsi turistákét is.

Mivel nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a beutazásra, így nem csoda, hogy csak a valóban kalandor szellemiségű utazók keresik fel külföldről. Ők csakis az állam által szervezett körutazásokon vehetnek részt, nem térhetnek le a kijelölt utakról, és a fotózás is csak akkor megengedett, ha az ország előnyeiről készültek a képek.

Tiltott fotók Észak-Korea mindennapjaiból

A fotós, Eric Lafforgue nem arról híres, hogy megrémülne a rizikósabb helyzetektől, a megszokottakkal ellentétben sokkal inkább a világ titkokkal átszőtt oldalát szeretné bemutatni. Korábban már készített fotósorozatot a Szaúd-Arábiában élő nők elhallgatott életéről, de mivel többször is járt Észak-Koreában, ezért rengeteg, tiltott fotót tudott onnan is kicsempészni. Eric 2008 és 2012 között 6 alkalommal járt az országban, utazásai során pedig sikerült lefényképeznie az ország valódi arcát is. Titokban vitte haza magával a felvételeket egy USB flash meghajtón. A hatodik látogatása Eric számára az utolsó volt, mert az észak-koreai kormány megtiltotta a további belépését, mivel nem volt hajlandó törölni az internetről az országot rossz fényben ábrázoló fotókat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük