Ritka és gyönyörű állat költözött Debrecenbe – Dániából érkezett

Észak-kínai leopárd érkezett a debreceni állatkertbe.

Észak-kínai leopárd
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Észak-kínai leopárd költözött a Debreceni Állat- és Növénykertbe. A hím egyed az Európai fajmegőrzési tenyészprogram keretében érkezett egy dániai szafariparkból. A faj az élőhelycsökkenés és az orvvadászat következtében a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel.

A Coolio névre hallgató, 2018 őszén született hím az első hetekben fokozatosan ismerkedett új környezetével. Immár a látogatók is megcsodálhatják kifutójában. A többi lakóhoz hasonlóan Coolio is várja az önzetlen nevelőszülők jelentkezését. Az örökbefogadás neki sok-sok örömet, az állatkertnek pedig hatalmas segítséget jelentene – írták az intézmény honlapján.

Mivel az észak-kínai leopárd a leopárd egyik legészakabbra élő alfaja, méretei nagyobbak, mint a trópusi területeken élő alfajoké. Testhossza 140-160 centiméter, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Szőrzete is jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké.

Magyarországon három helyen tartják: a Debreceni Állatkertben, a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban. Mindhárom helyen egy-egy tenyészpárt tartanak, de szaporítani csak Debrecenben sikerült, itt született a szegedi hím is.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük