Ezért nem jutott pénz az értelmi sérült csapatnak: gyanús ügyekre bukkantunk
Mégsem a kormány a hibás abban, hogy nem jutott pénz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Értelmi sérültek focicsapata marad le a brazíliai világbajnokságról pénzhiány miatt. A 444.hu Felesleges stadionokra százmilliárdok, sérült focistáknak egy fillér se címmel számolt be a hírről. Némi utánajárás után megtudtuk, a helyzet korántsem ilyen egyszerű. A sérült focistákat irányító szövetség tájékán gyanús ügyekre bukkantunk.

A svédeken segítettek, a magyarokon nem

A Nemzetisport.hu keddi cikkében számol be arról, hogy Svédország legismertebb focistája, Zlatan Ibrahimovic megmentette hazája értelmi sérült labdarúgóinak brazíliai vb-szereplését. Az eset kapcsán a lap megemlíti, hogy a svédek magyarországi társainak már nem volt ilyen szerencséje, és hiába a világ egyik legjobbja a magyar értelmisérült-válogatott, harmadik a világranglistán, nem lesz ott a dél-amerikai tornán. Utánajártunk, miért nem jutott pénz az utazásra.

Az ügyben megkerestük mind a sportért felelős államtitkárságot, mind a Magyar Olimpiai Bizottságot - MOB -, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottságot - MPB. A Nemzetisport.hu cikkében megszólal Gódor László is, aki a Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Egyesülete - FMSZ - vezetője, mivel az értelmi sérültek válogatottja ehhez a szervezethez tartozik. Egyedül ez utóbbi szervezettől nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Mivel a tárcához az ügyben megkeresés nem érkezett az FMSZ részéről, így a MOB-hoz irányítottak. Ott azt az információt kaptuk, hogy az esettel kapcsolatban illetékes a paralimpiai bizottság, ám az FMSZ már nem tartozik a szervezethez.

Gyanús ügyek az FMSZ körül

Az MPB elnöke, Gömöri Zsolt megerősítette, hogy az FMSZ már tavaly októberben szakított a szervezettel, méghozzá azért, mert "az FMSZ működése és pénzügyi elszámolása erős hiányosságot mutatott, ami az MPB és tagszervezeteit veszélyeztette. Az FMSZ több milliós támogatással nem tudott elszámolni az MPB felé, ezért az MPB elszámolása nehézségekbe ütközött és késett, így a következő támogatás erős csúszásba került. Költségvetésünk, program finanszírozásunk tarthatóságának érdekében szükséges volt meglépni" - utalt a szakításra Gömöri.

Így aztán a Magyar Paralimpiai Bizottságnak információi sem voltak az értelmi sérült válogatott nehézségeiről. Márpedig az állam ez irányú támogatását a MOB és az MPB hivatott elosztani a hazai versenysportban. Így azonban az FMSZ aligha számíthat komolyabb forrásokra. Gömöri szerint ugyanakkor nem esnek el minden támogatástól az FMSZ alá tartozó sportolók, hiszen ahogy fogalmaz: "az igaz, hogy az FMSZ kilépéssel elveszítette a szövetség az MPB közvetlen támogatását, de egyesületeket, sportolókat, versenyek részvételi költségeit támogatjuk és költségviselők vagyunk. Atléták, asztaliteniszezők, úszok nemzetközi versenyengedélyét fizetjük."

Gódor egyébként a Nemzetisport.hu-nak elmondta, komoly gond, hogy a világranglista-harmadik értelmisérült-válogatott nem lesz ott a tornán, ugyanis így a későbbi versenyek is veszélybe kerülhetnek. Többször is próbáltuk elérni az FMSZ-t, de megkereséseinkre egyszer sem reagáltak. Így azt sem tudtuk meg, pontosan kitől vártak támogatást a csapat számára, ha egyáltalán megkerestek bárkit is ez ügyben.

A brazíliai futball-vb nem csak a fociról szólt. Nézegess képeket a pompás stadionokat övező életről!

Mobilon megjelenő kép: facebook.com/groupamaarena

Ezt is szeretjük