Ijesztő dolog derült ki a népszerű édesítőszerről: növeli a vérrögképződés kockázatát

Óvatos légy, ha ilyen édesítőszert használsz!

Eritrit növeli a vérrögképződés kockázatát
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ijesztő dologra világított rá egy friss kutatás az eritrit nevű, kalóriamentes édesítőszerrel kapcsolatban.

Az ugyanis több mint kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát.

Eritrit növeli a vérrögképződés kockázatát

A Cleveland Clinic szív- és érrendszeri központjának kutatói vért vettek a vizsgálatban részt vevő húsz egészséges embertől, majd közülük tíznek 30 gramm eritritet tartalmazó italt, míg a csoport másik felének ugyanennyi cukrot tartalmazó folyadékot adtak. 30 perccel ezután újra vért vettek tőlük. 

Az eritritet fogyasztók vérében az édesítőszer szintje ezerszeresére nőtt, míg a cukros italtól csak kismértékben emelkedett a vércukorszintje a többi vizsgált alanynak. Ez már eleve aggasztó, ám az igazi meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor megnézték a vérlemezke-aktivitást. 

Fokozódott ugyanis a véralvadás mértéke, azaz végső soron a vérrögök kialakulásának esélye: egy ilyen vérrög akár a véráramlást is elzárhatja. Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology tudományos folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen már egy 2023-as publikációban is hasonló megállapításokra jutott, írta a HVG.

Az akkori vizsgálat fókuszában szintén az eritrit állt, és már annál a kutatásnál is észrevették, hogy az eritritet fogyasztók vérében ezerszeresére nőtt az édesítő szintje. A magas eritritszint a következő 2-3 napban a küszöbérték felé növelte a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Az is kiderült, hogy a legmagasabb eritritszinttel rendelkező alanyoknál kétszer nagyobb valószínűséggel következett be szívroham vagy stroke.

GettyImages-1409397697
Fotó: bit245 / Getty Images Hungary

A mostani tanulmány fókuszában az eritrit hagyományos cukorral történő összevetése állt, és mint azt Stanley Hazen hangsúlyozza: kiderült, hogy míg a cukor nem befolyásolja a véralvadást, az eritrit igen.

A Calorie Control Council nevű iparági szervezet élesen bírálta a publikációt a CNN-nek nyilatkozva, és azt mondták, hogy a fogyasztóknak óvatosan kell kezelnie a vizsgálat megállapításait: szerintük a „korlátozott számú”, 10 alany túl sok eritritet kapott, majdnem négyszeresét, mint amit az Egyesült Államokban egy ital maximálisan tartalmazhat.

Stanley Hazen szerint ugyanakkor a 30 gramm megegyezik azzal, amit egy jellemző cukormentes üdítőital, jégkrém vagy muffin tartalmaz - főleg, ha az emberek ezekből egy adagnál többet is fogyasztanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A kutatók kiemelik, hogy a vizsgálatokat egészséges embereken végezték, akik nem szenvednek semmilyen krónikus betegségtől.

A kulcs a bevitt mennyiség lehet, a vizsgálatban részt vett tudósok azonban úgy vélik, hogy az alkalmilag fogyasztott, rendes cukorral édesített édességek előnyösebbek lehetnek, mint az eritrittel édesített változatok. Főleg azoknál, akiknél valamilyen okból kifolyólag eleve magasabb a szívroham vagy a stroke kockázata. 

Ez a 7 hiba nagyon megrövidíti a telefonod élettartamát

Az okostelefonok karbantartása anyagilag is jó befektetés.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük