Nagyon ritka középkori kincsekre bukkantak: Pest megyében eddig nem találtak ilyen értékes éremkincset
Mintegy hétezer darabos középkori éremkincslelet került elő Pest megyében.

regesz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében - közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum hétfőn az MTI-vel.

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatásokon bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre - olvasható az intézmény tájékoztatójában.

A leletegyüttes legkorábbi verete Lucius Verus (161-169) ezüstdenariusa, de egy tucat aquileiai denárra, valamint I. Mátyás (1458-1490), II. Ulászló (1490-1516) és II. Lajos (1516-1526) korabeli denárokra és obulusokra is bukkantak a szakemberek. A felszedéskor az edényben, egy szövet alatt négy I. Mátyás (1458-1490) korabeli aranyforint is lapult.

Előkerült egy vatikáni denár is, ami II. Pius (1458-1464) pápa pénzkibocsátásából származik, és igen ritka éremnek számít Magyarországon - emeli ki a tájékoztató. Az érmék korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amin az akkori időben hét lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni. A kincset az akkori emberek a településükön, valószínűleg egy támadásnál rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

A kétnapos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy csaknem 150 darabból álló, 1455-ben záródó éremlelet. A decemberi régészeti bejáráson fémkeresővel további érmék után kutattak, a most előkerült kincsleletet az eredeti helytől egy kicsit távolabb találták meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy egyszer egyméteres aknát nyitottak meg, ebből került elő az az edény, amelynek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke. A mélyszántás éppen kettétörte az érméket tartalmazó edényt, és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket.

Mint írják, Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó, ilyen nagyságú kincsleletek ritkán kerülnek elő. Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, ami eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Kincsek, amelyeket véletlenül találtak meg

Egy hétköznapinak tűnő, porosodó tárolószekrény, antik szék, és sok más darab is okozott már meglepetéseket. Volt, hogy egy rejtett fiók, máskor egy kopott kárpit fedte el a különböző holmikat, aminek a létezéséről mit sem sejtettek.

Ezt is szeretjük