A görög tűzvész az állatokat sem kímélte: így próbálnak segíteni a helyiek
Emberfeletti erőket próbálnak mozgósítani, hogy minél többen biztonságba kerüljenek.

gororg erdotuz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos egyre biztosabb, hogy szándékos gyújtogatás áll a görög tűzvész hátterében, ami rengeteg ember életét ellehetetlenítette. Ezt csütörtökön jelentette be a polgári védelmi miniszter.

A miniszter szerint az eddigi műholdas felvételekből és a helyszínen végzett vizsgálatokból arra következtethetnek, hogy a hétfői katasztrófát gyújtogatás okozta. Mindeközben 83-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, és több tucatnyian továbbra sem kerültek elő. Ugyanakkor nemcsak emberek tűntek el, merthogy rengeteg kisállatnak szintén nyoma veszett, azt pedig megbecsülni sem lehet, mennyit pusztított el a tűz.

Erdőtüzek Görögországban

A huszonegy éves egyetemista, Artemis Kyriakopolou csak egy a jótét lelkek közül, aki önkéntesekből szervezett csoportot a tűzben elveszett állatok megsegítésére. A kezdeményezéshez mostanáig több mint százan csatlakoztak, illetve létrehoztak egy Facebook csoportot is, ahol rengeteg felajánlást kaptak. 

- Emberek vagyunk. Egyszerűen nem tehetjük meg, hogy elfordítjuk a fejünket, legyen szó állatokról vagy emberekről. Rengetegen vannak itt olyanok, akik segítségre szorulnak, ezért nem hagyhatjuk őket sorsukra - nyilatkozta a férfi az Euronews-nak.

Ők, és még rajtuk kívül sokan mások naphosszat járják a leégett területeket, miközben elhagyott, sérült állatokat keresnek, akiket aztán ellátnak, adott esetben pedig új otthont is biztosítanak, ha nem sikerül megtalálni gazdájukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valakinek szerencséje volt

Lua története szerencsére jól végződött, hála a róla készült fotónak, ami bejárta a világot, és így gazdája tudomást szerzett róla: a kutyus pánikba esett a lángoktól, elszakította a pórázt, majd meg sem állt a tengerig, ahol egy ismeretlen fotós egy magányos sziklán fekve lefotózta. Gazdája közel négy órán át kétségbeesetten kereste, amikor értesítették. Szerencsére újra együtt vannak, és igyekeznek elfelejteni az elmúlt napok rémálmait. 

Megsemmisült lakóházak, földönfutóvá vált emberek

Mindeközben a görög sajtó hemzseg a véleményektől, hogy mégis mi vezetett odáig, hogy egy bozóttűz, ami egyébként gyakori a térségben, ennyi áldozatot követelt. Efthímisz Lékkasz, az Athéni Egyetem földtani professzora a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy a településen nincsenek merőleges utcák, melyek lehetséges menekülési útvonalat biztosíthattak volna a tengerhez. Andrianósz Gurbácisz korábbi tűzoltó altábornagy szerint emberi mulasztás történt, mivel a tűzoltóság későn reagált. Bárhogy is volt, még nézni is borzasztó, min mehettek, és mennek keresztül a szerencsétlenül járt lakosok és nyaralók. 

  Képek: MTI, Facebook

Ezt is szeretjük