Fizetnek azért, hogy kávézz munkaidőben: itthon is van ilyen állás
Izgalmas munkakörök a kávékóstolótól az ízfejlesztőig.

kave
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki gondolná, hogy magyarországi konyhából indulnak el egyes félkész ételek termékfejlesztései? Vagy, hogy van olyan hivatás itthon, ahol kötelező minden reggelt munkahelyi kávézással indítani? Bár az élelmiszeriparban sok az automatizált folyamat, gondos kezekre és szakértelemre itt is szükség van. Mutatunk három olyan munkakört, amihez sok kóstolás, hozzáértés és ügyesség kell - és még irigykedni is lehet a finom alapanyagok miatt!

Gyári kávékóstoló

A nemzetközi kávéízlés országonként különböző. Ez nemcsak a kávézók kínálatában mutatkozik meg, hanem olyan fejlesztésekben is, mint az instant kávétermékeké. Az őrölt, pörkölt kávét az instantizálás során fagyasztva vagy porlasztva szárítják - a kávé karaktere, ízvilága sértetlen marad.

"A minőség-ellenőrzés része a kóstolás: az egyes termékek egyedi, megszokott ízvilága felismerhető kell, hogy legyen. Álommunkának hangzik: minden reggel kávézással indul" - mondja Varga Márta, a Nestlé szerencsi gyárának élelmiszer-biztonsági vezetője, aki szerint nem isznak több kávét, mint egy átlagos fogyasztó - mindenesetre kávéillatra érnek be minden reggel.

A gyakorlatban egy kicsit szigorúbbak a körülmények a szerencsi gyár kóstolótermében: a kóstolótagok, mivel nagyon sok ízt és terméket tesztelniük, értékelniük kell, legtöbbször úgy tesznek, mint a borkóstolók, azaz nem nyelik le, csak ízlelgetik a kortyokat. 

Varga Márta 23 éve dolgozik a gyárban, így a fejlesztések minden fázisát nyomon követhette, beleértve a kávéitalporok gyártásának kezdeteit. Jelenleg az élelmiszer-biztonságért felel, szerinte egy termék állandó minősége igazi védjegyként működik. Tokajiként a tokaji régió közel áll a szívéhez. Mivel férje borász, szoros kapcsolata van a borokkal is. Nagy hasonlóság van a kávé és a bor kóstolása között. Olyan különleges aromákkal és ízekkel találkozhatunk, melyek később segítenek - a borokhoz hasonlóan - a kávék szakszerű kiértékelésében is.

Ízfejlesztő

A késztermékek íze, legyen szó gabonapehelyről, csokiról, szószokról, hosszas receptfejlesztés eredménye. Az ízvilágokat legalább olyan részletességgel ki kell dolgozni, mint bármelyik éttermi menüt, azzal a különbséggel, hogy a technológia és a gyári szabályok néhány megoldásnak határt szabnak. A Nestlé egyik vezető fejlesztője, a főzős levesek, kockák és alapok ízéért felelős Erdős Gábor már több mint húsz éve a kreatív alkotásért szereti a munkáját.

"Ez a mindennapokban sok-sok főzést, új fűszerek és ízesítők keresését, illetve közös tesztelést jelent" - emeli ki a fejlesztési vezető. Mindez jól felszerelt ipari konyhákban történik, itt születnek meg a mintareceptek. A tasakba végül a konyhából is jól ismert alapanyagok - zöldségek, fűszerek - kerülnek, a megfelelő szárítási, finomra őrlési eljárások után. Az ízfejlesztők a gyártási folyamat végén az általuk megálmodott receptúrát kapják vissza - szárított formában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erdős Gábor, fejlesztési vezető 25 éve dolgozik a cégnél, az első Maggi-csapattagok közé tartozik, és elmondása szerint lehetetlen belefásulni a munkájába. Ennek egyik oka szerinte, hogy robbanásszerű változásoknak lehettek tanúi a gasztronómiában, a fogyasztók pedig sok új ízzel ismerkednek meg utazásaik során - az ízlésüknek való megfelelés és a gyors fejlesztési tempó szerinte igazi adrenalinbomba.

A csokifigurák csomagolója

A csokigyár - már csak Willy Wonka miatt is - elvarázsolt helynek tűnik, sok-sok folyékony csokival és izgalmas formákat adó gépekkel. Nos, a gyártás szigorú szabályok mentén zajlik, ezért nem fordulhat elő, hogy dolgozóként megmártózzunk az édességben, de azért így is akadnak izgalmas munkakörök. Magyarországon a diósgyőri gyár azért is különleges, mert csokoládéfigurákra specializálódott üzem, vagyis ünnepi alkalmakra készít finomságokat. 

Az egyszerűbb formák csomagolásával boldogulnak a gépek, de vannak olyan figurák és fóliák, melyek pontos összeillesztéséhez kézügyesség szükséges. Ebben a munkakörben dolgozik évtizedek óta Szloboda Gyuláné Margó néni. Azt vallja, hogy minden csokifigurának jár a tökéletes kivitelezés, hiszen ajándékba adják ezeket. Ami egy laikusnak több percnyi, izzasztó feladat, az egy gyakorlott kézi csomagolónak néhány másodperc.

A figura jellegzetes formáját kitapintva akár vakon is rá tudják illeszteni a mintás fóliát, úgy, hogy az arc és a test egyetlen részlete sem csúszik el. A fólia simítása, fényezése adja meg a végső küllemet - a vásárlók már ebben a formában találkoznak a termékkel a polcokon. 

Szloboda Gyuláné Margó, kézi csomagoló idén már 44 éve a diósgyőri gyár dolgozója. Egyaránt felel a kézi és gépi csomagolási feladatokért. Szakértelme miatt sok pályakezdő csomagoló mentora. Igyekszik megosztani tapasztalatát a fiatalokkal, megismertetni velük a munka kreatív szépségét. Lelkesedése és rutinos, gyors munkája miatt a gyár egyik legismertebb tagja, aki diósgyőri otthonában mindig szívesen fogad vendégeket.

Négy tematikus kisfilm segítségével vezette fogyasztóit a termékfejlesztési, gyártási, forgalmazási kulisszák mögé a magyarországi Nestlé csapata a #NyisdKiANestlét kampányban. A projekt célja az volt, hogy bemutassa azokat a hazai szakembereket, akik a tervezéstől a gyártósoron át a polcra kerülésig gondozzák a rájuk bízott termékeket, és bepillantást engedjen a vásárlók által ritkán látható feladatokba. A négy elkészült kisfilmben (1, 2, 3 és 4) a magyarországi központban és a gyárakban dolgozó szakembercsapat mesél a mindennapi feladatokról, melyek a vásárlók számára sokszor meglepő munkaköröket takarnak.

Ezt is szeretjük