Ha ilyen madarat látsz, jelezd: a lakosság segítségét kéri a madártani egyesület
Idén is országos fülesbagolytelelőhely-felmérést indít az MME.

fulesbagoly
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén is meghirdeti az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME. A lakosság bevonásával tartott akció január 29-től február 1-ig tart. A felmérésben az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít - olvasható az MME közleményében.

Mint írják, a telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék.

Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy több időt töltsenek a szabadban természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve Magyarország gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagolyfővárosában, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A számolással kapcsolatos további információkról az MME oldalán lehet tájékozódni. Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya szervezi.

Fotók: Getty Images

Könnyen elkészíthető, mutatós madárhotel

Míg nyáron egy hűsítő madárfürdő, télen, az élelemben szegény, hideg időszakban a menedék, illetve az eledel kihelyezése jelenthet sokat a madarak számára. Ilyen alkalmatosságokat akár házilag is lehet készíteni.

Ezt is szeretjük