Ha ilyen madarat látsz, vagy a hangját hallod, jelentsd be: hallgasd meg, mire figyelj

Ismét a lakosság segítségét kérik az erdei fülesbaglyok fészkelőállományának felmérésében.

Erdei fülesbaglyok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erdei fülesbaglyok fészkelőállományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME. Az egyesület legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét januárban. A szervezet az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelőállománya felmérésében tudnak segíteni az emberek - közölte az egyesület. A fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, ehhez ugyanis a madarakat nem kell látni. A felmérés lényege, hogy az esti, szürkületi órákban figyelni kell a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját, amely ide kattintva megismerhető.

Ha bárki hallotta vagy látta a fiókákat, esetleg az etető szülőket, a felhívás honlapoldaláról letölthető elektronikus űrlap kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

Fotók: Getty Images

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Kvíz: milyen madarat látsz a képen?

Próbáld ki magad a madarak kvízében: te vajon felismered tollas kis vendégeidet? Nyolc képet mutatunk, válaszd ki a helyes megoldást!

Kvíz: milyen madarat látsz a képen? Teszteld, felismered-e a verebet vagy a feketerigót!

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük