Iszonyú bűzt éreztek a lakók, nem várt vendéget találtak a házban: a padláson kuporgott
A lakók ellenőrizni szerették volna, mi lehet az iszonyú bűz eredete, és egy aprócska állatra bukkantak a padláson.

padlás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy Dunaharasztiban élő család egy tavaszi napon arra lett figyelmes, hogy a padlásukról valami iszonyú bűz árad. Amikor felmentek leellenőrizni a szag forrását, egy megszeppent madárfiókát találtak.

Jól tudták, hogy régebben padlásterük otthont adott egy búbosbanka-családnak, ám valamilyen oknál fogva a szülők eltűntek, maguk mögött hagyták a kicsi bankát, aki ijedtében bűzös váladékot spriccelt maga köré - nem véletlenül hívják bűzös bankának is őket.

A búbos banka megmentése

A család értesítette a Suttogó Madársegítő Alapítványát, azaz lényegében Vári Tündit, aki az aprócska jószágot május 29-én befogadta, és gondoskodott róla egészen addig, amíg erőre kapott. Az alapítvány elsődlegesen sérült papagájok mentésével foglalkozik, de hazai védett madarak ápolására is engedélyt kapott.

Vári Tündi és a kicsi Banka.
Vári Tündi és a kicsi Banka.

A fiókát ideiglenes, új családja egyszerűen csak Bankának nevezte el, és az alapítvány egyetlen tagja lányával együtt törődtek a kis jövevénnyel. Kézből etették, még arra is helyet biztosítottak neki, ahol idősebb korában homokfürdőt tudott venni. Idővel magtanult vadászni, repülni is, és olyan szoros kapcsolat alakult ki gondozójával, hogy gyakran a nő felsőjének a nyakába csimpaszkodott.

Banka nem sokkal a szabadon engedése előtt.
Banka nem sokkal a szabadon engedése előtt.

Azonban a madármentő csak ideiglenes szállást biztosított az impozáns madárnak, akinek kifejlett korára már gyönyörű tollbóbitája is látszott. Július 9-én alkalmasnak látta az időt arra, hogy szabadon engedje. Lányával együtt kivitték egy hordozóban, és amikor kinyitották a fedelét, még ugyan erős ragaszkodást mutatott emberanyukája iránt, de végül néhány próbálkozás után az ösztön felülkerekedett Bankán, és csatlakozott a fajtársaihoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Suttogó Madársegítő Alapítvány mentő központjában nagyjából 130 rászoruló madár él még mindig, akik Vári Tündi gondoskodásának hála egyre jobban vannak. Sajnos egészségügyi állapotuk miatt nem mindegyiküket tudja szabadon engedni, de akadnak köztük olyan szerencsések, mint a Banka, akik idővel visszatérhetnek természetes közegükbe. A nő már 12-13 éve végzi áldásos ténykedését, és 2 éve vált egyszemélyes alapítvánnyá - mindent teljesen önerőből finanszíroz, az állatorvosi ellátást és az etetésüket is.

Kvíz: milyen madarat látsz a képen?

Próbáld ki magad a madarak kvízében: te vajon felismered tollas kis vendégeidet? Nyolc képet mutatunk, válaszd ki a helyes megoldást!

(Cikken belüli képek forrása:  Madár panzió Magyarország, Suttogó Madársegítő Alapítvány / Facebook,  Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük