Olyan helyeken is megjelent az értékes madárfaj Magyarországon, ahol eddig nem találkoztak vele

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon a felmérés alapján.

erdei-fulesbagoly
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarország mintegy 670 településének 911 helyszínén - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült, röviden MME az MTI-vel.

Az MME január végén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. A beérkezett adatok alapján Magyarország 670 településén, 911 helyszínen 16 ezer 455 erdei fülesbagoly telelt - olvasható a közleményben.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz ember vett részt. Ebben az évben 149 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, ezek közül 88-ban találtak fülesbaglyot.

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idén az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók nagy száma. Kiderült, hogy a Magyarországon tartózkodó több mint 16 ezer fülesbagoly legalább 4 millió - mezőgazdasági kárt is okozó - rágcsálót pusztított el a 2020/2021-es telelési időszakban. Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát.

Fotók: Getty Images

Gyönyörű portrékat készít madarakról a fotós

A fényképészetet több különböző műfajra lehet bontani, de ezek akár ötvözve is jól működnek. Így tett a brit fotós, Tim Flach is, aki egyszerre alkalmazta a természet- és portréfotózás hagyományait.

Ezt is szeretjük