Energiavámpírok és típusaik - Honnan ismerheted fel őket?

Mindenhol ott vannak. Lehet egy idegesítő szomszéd, egy rád akaszkodó ismerős, akinek te vagy a lelki szemetese. Ismerd fel, és kerüld el őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Az energiavámpír fogalma egyre elterjedtebb az ezoterikus irodalomban: ezek az emberek nem Drakula gróf rokonai, és nem is a Penge vagy az Interjú a vámpírral című filmből ugrottak elő. A legendákból ismert társaikhoz képest nem vérrel, hanem mások energiáival, jókedvével táplálkoznak. Tudatosan, de legtöbbször tudat alatt, olyan helyzeteket teremtenek, mely során a te életerődből merítenek. Erre azért van szükségük, mert az övék jelentősen megcsappant, tele vannak negatív érzésekkel. Ezek az emberek sok problémával küzdenek, de ahelyett, hogy magukba néznének, a világot tekintik minden gondjuk okozójának, és csak másokban látják a megmentőt, akinek pátyolgatásával, vagy azzal, hogy őt is szenvedni látják, ideiglenesen energetizálva érzik magukat.

Vámpírka

Biztos neked is van olyan barátod, akivel ha találkozol, mindig optimizmust, erőt sugároz, és ha vele vagy, te is szebbnek látod a világot. Az energiavámpírok pont az ellentéteik: ha beszélgettek, ürességet és bágyadtságot érzel, rosszkedvűvé és ingerlékennyé válsz a találkozás után. Sokszor megtörténhet régi barátságokban is, hogy egy idő után teherré válik a másik, sőt, egy lángoló szerelemként induló kapcsolatban is érezheted, hogy párod megfojt a problémáival. Természetesen nem minden segítségre szoruló vagy hullámvölgyben lévő barát számító, energiacsapoló, de azokkal vigyáznod kell, akiknél ez állandósult jellemző. Hogy felismerhesd, van-e a környezetedben ilyen, olvasd el a következő jellemzéseket.

Trompf mester

Bármit mondasz, legyen az negatív vagy pozitív, ő mindig nagyobbat mond. Neki a szakítás jobban és hosszabban fáj, mert ugye az ő kapcsolatuk más volt, mint az átlagé, viszont ha valami eredményedről mesélsz, az semmi az övéhez képest. Ha azt mondod, süt a nap, szerinte ez biztos hülyeség, hiszen ő látta a tévében, hogy már az Északi-sarkon gyülekeznek a felhők, és nemsokára ideérnek, tehát neked rossz a megítélő képességed. Saját kisebbségi érzését próbálja csökkenteni azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

Szerencsétlenke

Ha mesél magáról, abban folyton a mártír és szenvedő szerepében tűnik fel. Ő az, akit az esőben mindig felcsap az autó, magára önti a kávét, de minden egyes kudarca mások miatt van. Soha semmivel nem elégedett, a pesszimizmus szó mellett a szótárban valószínűleg az ő nevét találod. Környezetében tapintatból nem mersz jó dolgokat mondani, inkább te is előbányászod az odavágó, együtt érző, téged is elszomorító történeteket.

Lelki szemetesláda

Néhány embernek, bár csak a vonaton vagy a munkahelyi menzán ülnek le melléd, öt perc múlva ismered az egész életét - a szülei frusztrációkkal teli házasságáról, melynek bátyja, aki egyébként koraszülött volt, az oka, és hogy számukra bizonyítson, öt szakmája van, de még keresi a helyét típusú történetekkel fáraszt. De sokszor alakulnak át barátságok is ebbe az állapotba: lehetetlen időpontokban hív fel zokogva, hogy a párja nem azt az inget vette fel a partira, amit most vett neki, és kéri, te is szapuld a pasit, majd két hónapig semmi hír, hiszen minden rendben köztük. Vagy mindig csak akkor keres meg, ha valami segítség kell neki, de egy kedves hogy vagy akkor se hagyná el a száját.

Álbarátok

Feltűnően szívélyes és kedves addig, amíg rá nem jön, milyen célokra használhat fel téged. Az őszintének tettetett beszélgetések során megkeresi gyenge pontjaidat, és amikor például társaságban vagy munkahelyi ebéden te vagy a középpontban helyette, jól hátadba döfi a kést, hogy mindenki röhögjön, vagy összesúgjon a hátad mögött. Majd elnézést kér, hogy nem gondolta komolyan, és minden kezdődik elölről. Vagy csak akkor beszélget veled, amikor csak te vagy ott, ha vannak ott mások, akiknek barátságát előnyösebbnek tartja, téged észre se vesz. Folyamatosan viccelődik, magára irányítja a figyelmet, és abban leli örömét, minél több emberről tudja elmondani, hogy ismeri, és annyira jó barátok.

Fokhagyma és szenteltvíz helyett: megoldások vámpírok ellen

  • Könnyebb mondani, mint megtenni, de ne vegyél róla tudomást! Ne figyelj rá, ne vedd fel a telefont, udvariasan, de utasítsd el közeledését!
  • Ha fontos számodra, beszéld meg vele érzéseidet. Persze nem úgy, hogy közlöd vele vámpírságát, hanem onnan közelítsd meg, hogy miért van rossz kedve, miért viselkedik így, és hogy neked ez rosszul esik. Az energiacsapolók könnyen magányosak maradhatnak. Ha érzel magadban egy kicsi empátiát, akkor próbálj segíteni ezzel a problémával küzdő embernek.
  • Ha muszáj vele egy térben maradnod, gondolj magad köré egy burkot! Egy pajzsot, amiről leperegnek a negatívumok, és nem sérül meg a lelked. Semmiképp ne állj közel hozzá, mindig tartsd a két lépés távolságot.
  • Vágj vissza humorosan, vagy fordítsd magad javára a helyzetet. Mivel az energiavámpírok akkor támadnak, amikor nem számítasz rá, ez nem könnyű, de ne hagyd, hogy elérje célját, azt, hogy rosszul érezd magad.

Mit tegyél, ha magadra ismertél a jellemzőkben?

Ha mostanában úgy érzed, hogy barátaid elmaradoznak mellőled, kevesebbet hívnak fel, vagy ha folyamatos vágyat érzel, hogy másokra zúdítsd a problémáidat, esetleg gonoszkodj olyan emberekkel, akiket alapvetően kedvelsz, akkor lehet, hogy benned is él a vámpír. Ne ess kétségbe, inkább próbáld nyugodtan végiggondolni a másokkal való kapcsolatodat. Legyél őszinte, és válaszold meg magadban a következő kérdéseket.
  • Miért vagy rosszindulatú másokkal?
  • Kiket cikizel? Miért vagy rájuk féltékeny, milyen tulajdonságuk van meg, ami neked hiányzik?
  • Miért esik jól siránkoznod? Biztos, hogy mindig az élet borús oldalán vagy?
  • Mondd el problémádat egy hozzád közel álló személynek. Ne hisztizz, hallgasd végig kritikáját, és tanulj belőle!
  • Keresd meg a probléma gyökerét: mi az, amivel nem tudsz megküzdeni, mi az, ami boldogtalanná tett téged. Ha szükséges, fordulj szakemberhez vagy keress pszichodráma csoportot.
  • Találj magadnak egy olyan hobbit, elfoglaltságot, ami valós energiával tölt fel. Egy olyan dolgot, amiben biztosan sikereket érsz el, persze magadhoz és nem másokhoz viszonyítva!
Ezt is szeretjük